Hopp til innhold

Anmeldte overgrep mot toåring: – Da ble det stille

Et foreldrepar er rystet over prosessen som fulgte da de meldte fra om sitt verste mareritt. Nå tar politiet selvkritikk.

Barnehage

Foreldrene ante ikke i hvilken ende de skulle varsle da de mistenkte at jenta var blitt utsatt for overgrep. Fire måneder etterpå henger uroen fremdeles over dem over hva som kan ha skjedd.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– De siste fire månedene frem til nå har vært et helvete, sier faren til toåringen.

Mistanken om at datteren var blitt utsatt for overgrep i barnehagen druknet i et uklart byråkrati i bydelen. Så brukte politiet fire måneder på å postlegge henleggelsen.

De ble redde

Det begynte med at jenta hadde smerter i underlivet. Først tenkte foreldrene at det skyldtes sårhet fra bleien. Men vedvarende smerter, jentas mareritt om nettene, kombinert med at hun ble hysterisk når de nærmet seg barnehagen, gjorde dem redde.

I følge faren endret jenta brått adferd fra å være sprudlende, lekende og glad, til å bli innesluttet og stille.

De kontaktet bydelen og fikk et møte, samt kontroll hos helsesøster, men barnet nektet å la seg undersøke. De ble sendt hjem med beroligende ord, men var fortsatt urolige.

– Det er vi som har sett henne gråte om natta og sett henne ha smerter, sier faren.

Slo seg ikke til ro

Foreldrene klarte ikke å slå seg til ro med avvisningen av sine mistanker og kontaktet en annen helsesøster. Hun sendte dem til barnevernet.

Der ble de anbefalt å anmelde saken og å ta barnet ut av barnehagen. Og mer enn en uke etter at de slo alarm fikk de endelig time hos spesialist på Ullevål sykehus.

– Legen forklarte at huden på små barn repareres raskt. Dersom det hadde skjedd noe alvorlig, var det for sent, sier faren.

Bydelen tilbød dem å bytte barnehage og tilrettela for det. Så ble det stille.

– Min kone lurte ofte på når vi skulle få svar. For vår del var vi langt fra ferdige med saken, sier faren.

Etter flere uker kontaktet han bydelen, men de ville håndtere saken internt. Han ringte politiet og fikk vite at de raskt hadde henlagt saken. Den var for lite konkret, og barnet for ungt til å intervjues, var beskjeden.

– Siden har vi vært alene om dette, sier faren.

– Ikke gode nok

Han ønsket å klage på henleggelsen, men da måtte han få den først. Etter flere purringer kom den endelig i posten, fire måneder etter at han anmeldte saken.

– Vi skal gi en tilbakemelding om utfallet, og det har ikke skjedd her. For å unngå at det skjer igjen har vi laget en ekstra kvalitetssikringsrutine, sier leder for seksjonen for vold- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid.

Faren skulle ønsket at politiet hadde tatt ham inn til en samtale.

– Noen ganger er vi ikke gode nok. Vi vil se på hvordan vi kan møte foreldre bedre i en slik situasjon, sier Metlid til NRK.

Bydelen deler ikke oppfatningen om at foreldrene ikke ble tatt på alvor.

Først nå, fire måneder senere, begynner toåringen å bli seg selv igjen, ifølge faren.

AKTUELT NÅ