Anmeldte foreldrene for drap: – Mange mener hun er like ansvarlig

Den norsk-pakistanske kvinnen som anmeldte foreldrene for drapet på ektemannen håper foreldrene vil bruke rettssaken til å tilstå, slik onkelen har gjort.

Bistandsadvokat Monica Lindbeck

Bistandsadvokat Monica Lindbeck sier den unge kvinnen håper foreldrene vil tilstå drapet på ektemannen.

Foto: Ketil Kern / NRK

56-åringen som tilstår at han drepte niesens hemmelige ektemann i Pakistan i 2011, møter i dag i retten sammen med broren (67) og hans kone (53).

Ifølge tiltalen ble tre personer drept i 17. mai 2013, i Gujrat, øst i Pakistan. De tre, to brødre og deres far, ble alle drept av flere skudd fra et etthåndsvåpen og et tohåndsvåpen.

Drapene på en eldre bror og faren skjedde i gjestehuset til 56-åringen. Fredag ble det kjent at han tilstår å ha vært med på drapene.

Den yngste broren (24) ble drept i et hus tilhørende 67-åringens familie. Alle ble drept med flere skudd mot hode og kropp.

Hemmelig ekteskap

Ifølge tiltalen er det et hemmelig giftermål mellom den ene yngste og hans norske kusine som utløste drapene. De to familiene er knyttet til hverandre fra før gjennom andre giftermål.

Foreldrene lyktes ikke i å få datteren til å skille seg, og skal ifølge tiltalen ha gitt 56-åringen og en ukjent person bosatt i Pakistan i oppdrag å drepe svigersønnen, hans bror og hans far.

Monica Lindbeck er bistandsadvokat for kvinnen som har mistet sin ektemann og anmeldt sine egne foreldre for drap.

– De siste to årene har vært forferdelig vanskelig. Slik denne saken er, har ikke hun bare mistet sin ektefelle, hun har også mistet hele familien, sier Lindbeck til NRK.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor, som har vært etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

– Har ikke fått ubetinget støtte

Ifølge bistandsadvokaten er kvinnen glad for at onkelen har tilstått, og håper nå at foreldrene vil gjøre det samme. Kvinnen, som har vært bosatt i Oslo, har slitt tungt den siste tiden, blant annet fordi mange i det pakistanske miljøet mener hun selv har skyld i det som skjedde.

– Det er veldig vanskelig å miste familien sin på denne måten. Det er også vanskelig, fordi hun føler at hun ikke har fått ubetinget støtte i det pakistanske miljøet. Det er mange som mener hun er like ansvarlig, fordi hun har gifta seg uten foreldrenes samtykke, og at hun har anmeldt sine foreldre.

Advokat Øystein Storrvik

Forsvarer Øystein Storrvik sier 56-åringen har forklart at det hemmelige ekteskapet var en av årsakene til drapene.

Foto: Ketil Kern / NRK

Lindbeck påpeker at det er en tilleggsbelastning at den hovedmistenkte i saken, den avdøde ektemannens bror, fortsatt er på frifot.

– Det har vært veldig, veldig vanskelig. Ektefellen er drept, og foreldrene og onkelen er tiltalt for dette. Det er sorg på alle nivåer, og mye blanda følelser som har gjort dette veldig vanskelig. Når i tillegg hovedmistenkte er på frifot, så har det vært veldig vanskelig for henne å gå videre.

Kidnappet og drept

Den ukjente pakistanske gjerningsmannen skal ha kidnappet sin yngre bror, mens 56-åringen neste dag inviterte broren og faren til sitt hjem for å hjelpe dem med å anmelde forsvinningen.

Alle de tre tiltalte har vært varetektsfengslet i over to år. Statsadvokat Guro Hansen Bull

Guro Hansson Bull

Guro Hansson Bull mener påtalemyndighetens sak mot foreldrene er styrket på grunn av onkelens tilståelse.

Foto: Ketil Kern / NRK

skal være aktor i saken som starter i Oslo tingrett mandag, og mener mistanken mot de øvrige tiltalte er styrket med tanke på at onkelen har tilstått.

56-åringen har hele tiden nektet for å ha vært med på trippeldrapene, blant annet i et intervju med NRK. Fredag sa imidlertid hans forsvarer Øystein Storrvik til NRK at Fredrikstad-mannen tilstår å ha planlagt drapene, og å ha vært til stede da de skjedde.

Storrvik sier også at onkelen har forklart at det skjulte ekteskapet var en av motivene bak drapet. Onkelen hevder samtidig at broren og hans kone ikke var klar over drapet. Både broren og kona, som altså er den unge enkens foreldre, fastholder sin uskyld før rettssaken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger