Forsvarssjefen anmeldt av sine egne

Flere fagforeninger i Forsvaret har i lengre tid hatt samarbeidsproblemer med forsvarssjef Harald Sunde. Nå har misnøyen kulminert med at han har blitt anmeldt av sine egne.

Forsvarssjef Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde er anmeldt av elitesoldateri Heimevernet.

Foto: NRK

I anmeldelsen, som er sendt både statsadvokatene i Oslo og til Forsvarsdepartementet, anklages forsvarssjefen for å ha drevet sensur av egne ansatte, og for brudd på arbeidsmiljøloven, skriver Magasinet Plot.

Elite soldater anmeldte

Det er tillitsvalgte for tidligere elitesoldater i Heimevernet som står bak anmeldelsen, skriver Aftenposten.

– For oss handler denne anmeldelsen utelukkende om hvordan en arbeidsgiver ikke kan oppføre seg.

Det må markeres en grense for hvordan endrings- og omstillingsprosesser i Forsvaret skal drives, med særlig vekt på ytringsfrihet og anledningen til å forsvare seg når arbeidsgiver uriktig utsetter noen for anklager, sier tillitsvalgt Thomas Lund Nielsen.

Stor misnøye

Det er nedleggelsen av Heimevernets eliteavdeling HV-016 som er årsaken til at Sunde har kommet på kant med fagforeningene.

Også andre steder innen Forsvaret har misnøyen vært stor. I vår truet fire av fem fagforeninger å bryte samarbeidet med forsvarssjefen.

Eystein Kvarving, talsmann for forsvarsledelsen, bekrefter at han er kjent med anmeldelsen, men ønsker ikke å kommentere innholdet.

Pusset opp for 20 millioner

18. juli ble det kjent via VG at forsvarssjefens bolig er pusset opp for 20 millioner kroner, hvor bare interiøret skal ha kostet over to millioner.

Dette syntes KrF-leder, Knut Arild Hareide. var provoserende.

– Å bruke penger på slike eksklusive varer er ikke klokt. Det oppleves som ekstravagant og provoserende fra Forsvarets side. Jeg synes det er skuffende at de ikke tenker mer bevisst på hvilke signaler de sender, sier Hareide til VG.

Ifølge departementsråd Eirik Lund-Isaksen, var den gamle boligen falleferdig, og hadde behov for fornying.

– Det var råteskader og bærebjelker som var nær ved å knele. Den måtte pusses opp, og samtidig var det viktig å sette boligen i en tidsriktig stand, sier departementsråd Eirik Lund-Isaksen til VG.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger