Anmelder politimann for dyrevold

Dyrebeskyttelsen Norge anmelder en polititjenestemann for ha sparket en narkotikahund i hodet. Hendelsen skjedde da mannen og hunden trente i forkant av en oppvisning i pågripelse.

Politiet får kraftig kritikk av Dyrebeskyttelsen, etter at en tjenestemann sparket en hund i forbindelse med stevnet Dogs4All i Lillestrøm.

SE VIDEOKLIPPET: Politimann sparker sin egen tjenestehund.

Den uniformerte polititjenestemannen ble filmet under hundemessa «Dogs4All» på Norges Varemesse på Lillestrøm i helga da episoden skjedde.

Klippet viser at politimannen tilsynelatende mister besinnelsen med sin egen tjenestehund idet at han gir hunden beskjed om å legge seg ned uten at hunden lystrer. Dette fører til at tjenestemannen sparker hunden i kjeven og hodepartiet.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Leverer anmeldelse

Dyrebeskyttelsen kaller det som skjedde for politivold. Mandag sier de at de vil politianmelde tjenestemannen, fordi de mener sparket var et klart brudd på lov om dyrevelferds §14 a), som nedfeller et særskilt forbud mot å utøve vold mot dyr.

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge.

Linn Krogstad, Dyrebeskyttelsen Norge

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge mener dette må få konsekvenser for tjenestemannen.

– Vi reagerer kraftig på at en polititjenestemann bryter loven. Bildene viser helt klart en mann som sparker hunden sin, noe som er brudd på lovverket. Når lovens lange arm selv bryter loven, må vi reagere mot det og kommer til å levere en skriftlig anmeldelse på hendelsen. Vi håper den blir tatt på alvor, sier pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge Linn Krogstad til NRK.no.

Les også: Dyrebeskyttelsen i Oslo: – Dette er politivold

Les også: Politimann sparket tjenestehund i hodet

Hun utelukker ikke at det kan komme flere anmeldelser i saken.

– Det er mulig at Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus vil levere en anmeldelse, men vi gjør det hvert fall fra hovedorganisasjonen.

Filmklippet er blitt sendt og delt mange ganger på sosiale medier, hvor polititjenestemannen får sterk kritikk.

– Fryktelig lei seg

Per epost skriver Oslo politidistrikt til NRK at de tar saken på høyeste alvor, og håndterer den internt i forhold til tjenestemannens rolle som politihundefører.

De peker på at anmeldelsen kan bli undersøkt av et annet politidistrikt eller av Spesialeneheten for politisaker, siden det dreier seg om en av deres egne tjenestemenn.

Leder for spesialseksjonen i Oslo-politiet, politiinspektør Ole Vidar Dahl, har sett den aktuelle videoen, og beklagde søndag innholdet overfor NRK.

– Jeg syntes det var svært kjedelig å se at det er en fysisk avstraffelse, i form av et spark, som det kan se ut til å være.

Dahl har vært i kontakt med politimannen som sparket hunden i hodet. Han sier han tar saken tungt.

– Han er fryktelig lei seg. Han synes dette er tragisk. Dette er en profesjonell tjenestemann som er kjent for å ha god omsorg for hunden sin, sier Dahl.

Han forklarer at hunden er politimannens egen, og at det derfor ikke vil bli aktuelt å ta fra ham hunden. Samtidig vil det bli vurdert av Politihøgskolen om politimannen skal miste godkjennelsen til å være hundefører.

SISTE NYTT

Siste meldinger