Hopp til innhold

Irakere i Norge anmelder Hussain for oppfordring til terror

POLITIHUSET, GRØNLAND (NRK): Rådet for det irakiske samfunnet i Norge anmeldte i ettermiddag Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain for oppfordring til terror og støtte til en terrororganisasjon.

Irakere anmelder Hussain

Representanter fra flere irakiske organisasjoner leverte anmeldelsen klokka 14 i dag.

Foto: Martin Zondag / NRK

Tidligere denne uken stilte Profeten Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain opp i et lengre intervju med VG TV. I intervjuet, som har vakt sterke reaksjoner, sier Hussain blant annet at han er tilhenger av fremgangsmåten til Den islamske stat i Syria og Irak (IS).

I intervjuet, som ble gjort før det ble kjent at den amerikanske journalisten James Foley skal ha blitt halshogget av IS, sier Hussain også at han støtter IS' bruk av halshogging som henrettelsesmetode.

Leverer anmeldelse

Rådet for det irakiske samfunn i Norge er blant dem som har reagert kraftig på intervjuet. Kontaktperson for rådet, Mohammad Hussein, sier til NRK at man torsdag kommer til å anmelde Ubaydullah Hussain for flere punkter under straffelovens paragraf 147, som omhandler terror.

Mohammad Hussein forklarer at bakgrunnen for anmeldensen er at rådet mener Profetens Ummah-talsmannen med sine uttalelser «truer rikets sikkerhet». I tillegg mener Rådet for det irakiske samfunn at Hussain med sine uttalelser viser at Profetens Ummah støtter IS, og anmelder derfor for støtte til en terrororganisasjon.

– Han truer grunnleggende nasjonale interesser. Han oppfordrer folk til å drepe. Han rekrutterer terrorister, for å sende dem til Irak og Syria. Dette fordi han vil endre norske lover for å få til sharia her, sier Mohammad Hussein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ubaydullah Hussain under rettssaken

ANMELDT: Rådet for det irakiske samfunn i Norge anmelder Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain for terror. Dette bildet er fra rettssaken mot Hussain tidligere i år.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

VG-intervju

Anmeldelsen ble levert ved Grønland politistasjon i ettermiddag klokka 14. Den leveres på vegne av flere organisasjoner som representerer irakiske interesser i Norge.

– Vi er kjent med at det vil komme en anmeldelse, og den vil bli håndtert ved Grønland politistasjon, sier informasjonsrådgiver Sølvi Glendrange i Oslo Politidistrikt til NRK.

Brian Skotnes, innsatsleder

INGEN DRAMATIKK: Innsatsleder Brian Skotnes stod klar til å møte irakerne.

Foto: Martin Zondag / NRK

Hussein sier bevisene for at Ubaydyllah Hussain støtter terror, blant annet finnes i VG-intervjuet.

– Der sitter han i 43 minutter og snakker om forskjellige ting, ikke minst halshogging, som han støtter. I går hørte vi at en amerikansk journalist ble halshogget. Samtidig sier han at de (IS, journ.anm.) ikke dreper uskyldige, sier kontaktperson for rådet for irakere i Norge.

Ifølge Hussein representerer rådet en rekke irakere i Norge, med forskjellig bakgrunn, etnisitet og religion. Tidligere denne uken møtte rådet representanter fra regjeringspartiet Frp for å lufte sin frustrasjon over Ubaydullah Hussains uttalelser, ifølge Dagbladet.

– Vi håper han blir fengslet og straffet. Vi er bekymret for både Norge og Irak. Det er helt utrolig at han vil gjøre Norge til en shariastat. Det må vi stoppe, sa Hussein rett før han hadde levert anmeldelsen ved 14-tiden.

Han opplyser at anmeldelsen også vil gjelde Mohyeldeen Mohammad, som tidligere denne uken la ut en melding der han hyllet halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley på en lukket Facebook-gruppe.

Politiet hadde uniformert personell utenfor hovedinngangen til politihuset i forbindelse med at anmeldelsen ble levert.

– Det er ikke noe dramatisk. Vi er her fordi det er varslet at det kommer rundt 100 personer for å anmelde en sak. Vi skal ivareta deres interesser og sørge for at de får levert anmeldelsen, sier innsatsleder Brian Skotnes til NRK.

NRK talte derimot rundt 30 personer da klokka nærmet seg 14.

– Knebler meninger

I juli meldte NRK at Ubaydullah Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret til å iverksette drap, med hensikt om å skape alvorlig frykt i en befolkning. Bakgrunnen er det påtalemyndigheten er fem forhold av oppfordring til terror og drap.

I februar ble Profetens Ummah-talsmannen dømt til 120 dagers fengsel, hvorav 60 betinget, for trusler og hatefulle ytringer. Statsadvokaten valgte å anke dommen.

NRK har vært i kontakt med Ubaydullah Hussain, og hans forsvarer John Christian Elden. Hussain har så langt ikke besvart NRKs henvendelser, men Elden skriver følgende i en e-post.

– Det er også en måte å delta i den offentlige og åpne holdningsdebatten på. Prøve å kneble meninger og kriminalisere dem i stedet for å imøtegå dem. Det spørs om det er en god taktikk, skriver Elden.

På spørsmål om hvorfor Hussain valgte å stille opp i VG-intervjuet, svarer Elden følgende:

– Motivasjonen hans er å svare media på spørsmålene de stilte om hva han mente, og så lenge han mener det er klart lovlig, gir det ikke grunn for han til å bare komme med sine meninger i lukkede rom, skriver Elden.

Elden opplyser at Mohyeldeen Mohammad er ukjent med at han skal være anmeldt.

– Jeg kan ikke kommentere noen anmeldelse som ikke er kjent, og der politiet ikke har vurdret om det er aktuelt å åpne noen sak, skriver Elden.

Irakere anmelder Ubaydullah Hussain

MANNSTERKE: Et tredvetalls personer møtte opp for å være tilstede når anmeldelsen ble levert Oslo politidistrikt.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

AKTUELT NÅ