Anleggsarbeid forårsaket brukollaps

Det konkluderer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin utredning med etter skredet som ødela Skjeggestadbrua.

Skjeggestad bru i Holmestrand.

– Det var den siste utfyllingen som var gjort i nærheten av brua som førte til kvikkleireskredet ved Skjeggestadbrua, sier avdelingsdirektør i NVE, Anne Britt Leifseth

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Avdelingsdirektør i NVE, Anne Britt Leifseth på pressekonferanse

Avdelingsdirektør i NVE, Anne Britt Leifseth vil ikke si hvem som sto bak arbeidene ved Skjeggestadbrua, men at det var utfyllingene som var utløsende for skredet.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

Det var utfyllingen og arbeidet som var gjort like i nærheten av brua som førte til kvikkleireskredet ved Mofjellbekkene broer ved E18 Holmestrand.

– Det konkluderer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) med etter sin utredning av «Skjeggestadskredet», sier avdelingsdirektør i NVE, Anne Britt Leifseth.

Etter skredhendelsen satte NVE ned en gruppe for å utrede hvordan skredet ble utløst.

– Det handler om stabilitet i området, og området hadde en bra stabilitet etter tidligere arbeider, men etter det siste arbeidet gikk området i brudd. De som vil gjøre tiltak som dette bør ta kontakt med kommunen for å få råd og veiledning. Det gjelder spesielt ved arbeider under marin grense, sier hun.

Det ble ikke gjort før de siste utfyllingsarbeidene ble gjort.

– Vi vet ingenting om hvorfor det ikke ble gjort, for vi har bare undersøkt den fagelige årsaken, så regner jeg med at andre vil se på det nå i ettertid, sier Leifseth.

Mandag 2. februar brøt det sørgående løpet sammen da et leirras forskjøv en av pilarene brua står på. Ingen kom til skade, men brua har vært stengt siden.

Den nordgående delen av Skjeggestad bru åpnes igjen til fellesferien, håper Statens vegvesen. Men først må den løftes opp med spesialbygde jekker.

Bulldosersjåfør ringte: – Få stengt E18

En mann som kjørte en bulldoser ved E18 varslet entreprenøren om bruddet i brua rett før den kollapset.

Bulldoseren gjorde planeringsarbeid for Solum Golfbane rett ved der E18-broen kollapset i Holmestrand mandag ettermiddag.

Bulldoseren var leid ut av et entreprenørfirma og daglig leder fikk rett etter kl. 14.30 mandag 2. februar en telefon fra maskinføreren hvor sjåføren ba han få stengt E18 med en gang på grunn av grunnbrudd.

Før politiet rakk å komme på plass ble trafikken stanset av flere trailersjåfører som hadde stoppet på brua.

Skjeggestad bru

Skjeggestadbrua fotografert ved den første sprengningen av det sørgående løpet på brua.

Foto: FREDRIK LALAND EKELI / NRK

Har kostet 30–40 millioner

Arbeidene etter brukollapsen på E18 i Holmestrand 2. februar har kostet et sted mellom 30 og 40 millioner kroner.

Til nå er brua i det sørgående løpet sprengt i to omganger, en adkomstvei til rasstedet er bygget og rasområdet er planert. Arbeidet med å stabilisere grunnen nærmer seg slutten.

– Totalsummen må vi komme tilbake til, men arbeidet som er gjort til nå har kostet 30–40 millioner kroner, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Arvid Veseth, til NRK.

21. februar fjernet den første sprengladningen det meste av brua. En måneds tid senere ble ytterligere 70 meter av det sørgående løpet sprengt. Brua i det nordgående løpet var i god nok stand, og fikk stå igjen.

Fortsatt gjenstår det mye arbeid for at den nye brua skal kunne stå klar før sommeren 2016. Totalt 70 kilometer kalksementpeler skal ned i grunnen før Vegvesenet begynner å bygge den nye brua til høsten.

SISTE NYTT

Siste meldinger