Hopp til innhold

Anklager opposisjonen for politisk spill om asyl

STORTINGET (NRK): Utenriksminister Børge Brende brukte uttrykk som «urimelig kritikk» og «forsøk på å slå partipolitisk mynt» da han fikk kritiske spørsmål om regjeringens håndtering av asylveksten.

Utenriksminister Børge Brende setter seg på plassen sin i stortingssalen

ALVOR: Ifølge Børge Brende (H) gjør regjeringen alt i sin makt for å få kontroll over situasjonen ved grensen til Russland ved Storskog i Finnmark.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Brende var tydelig oppgitt over opposisjonen under spørretimen onsdag.

– Jeg trodde vi skulle stå sammen og ikke skape ytterligere usikkerhet, sa Brende da Aps representanter Anniken Huitfeldt og Helga Pedersen anklaget regjeringen for treg respons på den enorme veksten i antall asylsøkere ved Storskog i Finnmark.

Partipolitisk mynt

Ap-politikerne stilte spørsmål ved hvorfor det har tatt så lang tid å distribuere informasjon med advarsler til afghanere i Russland, og fravær av planer om å bygge en grensestasjon.

Brende oppfattet kritikken som både urimelig og utidig.

– Jeg opplever forsøk på å slå partipolitisk mynt på dette. Jeg forventer en mer konstruktiv tilnærming til dette nå. Vi har fokus på å stanse tilstrømningen, så får vi ta dette med grensestasjonen senere, sa Brende.

Signaler

Men ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide og SV-leder Audun Lysbakken bør Brende gå i seg selv.

De mener utenriksministeren selv gjorde seg skyldig i partipolitisk spill da han under Aktuelt på NRK tirsdag la deler av skylden på Ap for at rekordmange søker asyl i Norge.

Med tanke på initiativet til å ta imot 10 000 kvoteflyktninger fra Syria, sa Brende at «Ap har det siste året hatt en kampanje for ta imot flere flyktninger og asylsøkere».

– Jeg hadde ikke tenkt å komme inn på den saken. Men regjeringen ble beskyldt for å ha gjort for lite, for å ikke sende kjapt nok tilbake. Som utenriksminister har jeg opplevd at de signalene Norge sendte da vi vedtok å ta imot flere flyktninger, de har flyktningene i leirene i Jordan og Libanon fått med seg. Det må vi ta ansvar for, svarte Brende under spørretimen.

– Uholdbar situasjon

Hans hovedbudskap var at regjeringen jobber 24 timer i døgnet for å få kontroll over situasjonen.

– Vi har innledet et diplomatisk arbeid med Russland for å få på plass en forståelse for at de bare kan sende asylsøkere og migranter med Schengen-visum over grensa til Norge.

Han la ikke skjul på at situasjonen ved Storskog er uholdbar.

– Den kan ikke fortsette, sa han og viste til lovforslaget som regjeringen fremmer på fredag, og som vil bli hurtigbehandlet av Stortinget.

– Dette er en helt spesiell prosess som gjør at vi kan definere Russland som et trygt førsteland og raskt sende tilbake asylsøkere og migranter som ikke har krav på beskyttelse, sa Brende.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger