NRK Meny
Normal

Anklager KrF for avtalebrudd

SV er dypt skuffet over KrF, som de mener gir regjeringa et kjempestort rom til å privatisere flere skoler. – De bryter en avtale, mener Torgeir Knag Fylkesnes.

Politisk kvarter fredag 6. juni.

Se debatt i politisk kvarter om skoler og universiteter.

– Privatskoleforliket som KrF var helt sentral i å lande har de nå galant forlatt. De bryter en avtale, mener SVs utdanningspolitiske talsperson, Torgeir Knag Fylkesnes.

Torgeir Knag Fylkesnes

SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

Foto: SV

KrF er enige med regjeringa og Venstre om å åpne for at såkalte profilskoler (se faktaboks) og videregående skoler med yrkesfaglig opplæring, kan få statsstøtte som privatskoler. Det kaller SV dramatisk.

– Det vil kunne få fatale konsekvenser for den offentlige skolen og distriktene. KrF gjør nå en høyresving der de gir Høyre og Frp et kjempestort rom til å privatisere.

Mener SVs kritikk er tullete

De rødgrønnes og KrFs privatskoleforlik fra 2007 gikk ut på at private skoler som hovedregel kun kan få statsstøtte med et religiøst grunnlag eller alternativ pedagogikk. Regjeringa ønsket i utgangspunktet at alle privatskoler som oppfyller faglige kriterier, skulle få statlig støtte.

– Men det ble ikke et frislipp, man må fortsatt søke om å få etablere privatskoler med statsstøtte. Vi har klart å bevare det aller meste fra den gamle loven, mener KrFs Anders Tyvand.

Anders Tyvand

KrFs Anders Tyvand.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Han synes kritikken fra SV er tullete.

– Vi har jo ikke noe flertall sammen lenger. Vi kan jo være enige om hva slags lov vi skal ha, men det spiller veldig liten rolle.

Han mener SV i stedet bør glede seg over at KrF har trukket forliket så nært sentrum som mulig.

– Høyre, Frp og Venstre ønsket alle en kraftig liberalisering av privatskoleloven. Det har ikke KrF ønsket, så vi har vært opptatt av å trekke dette nærmere sentrum. Det har vi klart.

Klasserom

KrF er enig med Venstre og regjeringa om å åpne for såkalte profilskoler og videregående skoler med yrkesfaglig opplæring. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Ofrer skolepolitikken

Det er likevel ikke noe SV og Fylkesnes klarer å finne noen trøst i. De frykter en massiv sentralisering og at skolene i distriktene vil lide.

– Er ikke KrFs valg et uttrykk for at de får mer igjen hos sine samarbeidspartnere per i dag enn hos dere?

– Det kan virke som skolepolitikken ikke har vært så viktig for KrF, at det er noe som de er villige til å ofre for å få gjennomslag i andre saker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger