Anklager Arbeiderpartiet for å ha snudd om flyktningretur

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at Arbeiderpartiet ikke lenger vil at alle syriske flyktninger skal få sine søknader behandlet i Norge.

For litt over ett år siden ville Arbeiderpartiet at alle syrere som kom til Norge skulle få behandlet søknad sin her i landet. En trengte ikke følge Dublin-avtalen som sier at du skal sendes tilbake til det europiske landet du kom til først. Men nå mener de at syrere skal behandles som alle andre asylsøkere.

Se debatten i Politisk kvarter.

Arbeiderpartiet og SV gikk i fjor sommer sammen om et krav om å gjøre unntak for syriske flyktninger slik at ingen blir sendt ut av Norge fordi de kom til et annet europeisk land først.

– Situasjonen i Syria er særskilt, og krever en særskilt tilnærming, sa stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet til NRK den gangen.

Nå har Arbeiderpartiet snudd og vil returnere syriske flyktninger i henhold til Dublin-avtalen.

Audun Lysbakken

- Dette er en unik situasjon med et unikt press på europeiske land, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vi tror at det er viktig at Europa tar et felles ansvar. Og inntil noe annet er bestemt er det Dublin-avtalen som er det beste verktøyet, sier Aps innvandringspolitisk talsperson, Stein Erik Lauvås, til NRK.

Til tross for at partiet ikke lenger står ved forslaget sitt fra i fjor sommer, mener Lauvås at Ap ikke har endret standpunkt.

– Arbeiderpartiet mener det vi mente for ett år siden og for den saks skyld for to år siden. Jeg mener at vi ikke har endret standpunkt. Vi står på det grunnprinsippet vi stod på for ett år siden, sier han.

– Grunnleggende usolidarisk

SV sto sammen med Ap bak kravet til regjeringen i fjor sommer og nå reagerer partileder Audun Lysbakken på at Arbeiderpartiet har snudd i saken.

– Det er i mine øyne helt åpenbart at Arbeiderpartiet har endret standpunkt. Det er bare å se på pressesakene fra sommeren 2014 der Ap støttet SV og KrF i dette og nå gjør de det ikke.

SV-lederen sier at det er «grunnleggende usolidarisk» å sende tilbake syriske asylsøkere til land som Italia og Ungarn, land som allerede har mottatt store mengder syrere.

– Det er ikke mot Dublin-avtalen å velge å behandle sakene i Norge. Avtalen åpner for det. Tyskland har gjort det og spørsmålet er om Norge har tenkt å være like solidarisk som Tyskland, sier Lysbakken.

Tyskland har droppet Dublin-avtalen

Angela Merkel

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa under sitt besøk i Sveits torsdag at flere av EU-landene må dele på byrdene med å ta imot flyktninger.

Foto: Lukas Lehmann / Ap

Tyskland, som mottar langt de fleste Syria-flyktningene, bestemte i forrige uke at landet ikke lenger vil returnere syrere i henhold til Dublin-avtalen.

– Den tyske regjeringen sier at Dublin-tilnærmingen ikke fungerer lenger fordi det kommer så mange flyktninger til vår yttergrense at vi ikke lenger kan overlate oppgaven til Italia og Hellas alene, sa Merkel i går under et besøk i Sveits.

Hun gjorde det også klart at hun forventet at også andre land tar sin del av jobben med å ta imot flyktninger.

– Samtidig, når vi sier at Italia og Hellas ikke kan stå alene om denne oppgaven, så kan det heller ikke være slik at tre land, som Sverige, Østerrike og Tyskland, blir latt alene med brorparten av oppgaven, sa hun videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger