NRK Meny
Normal

Anklager Ap for å tro på julenissen

Høyres Trond Helleland mener Arbeiderpartiet har brukt opp pengene før de har kommet i gang med vedtakene fra helgas landsmøte.

Debatt om Aps pengebruk

Høyres Trond Helleland anklager Ap for uansvarlig pengebruk i dagens utgave av Politisk kvarter. Til debatt møtte Aps Hadia Tajik og KrFs Dagrun Eriksen. Programleder Bjørn Myklebust.

– Det kan virke som de har mista finansministeren, for å si det sånn.

Det sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, som mener Arbeiderpartiet har beveget seg bort fra tidligere leder Jens Stoltenbergs nøkterne pengebruk.

Han trekker frem forslaget om å finansiere skolemat for alle elever ved å kutte i barnetrygden, som et eksempel.

– De vedtok forslaget på 3,5 milliarder, men kuttet i finansieringa. De vedtok også å ta kostnadene for kollektivandelen i storbyene med opptil 70 prosent. Der snakker vi kanskje om flere titalls milliarder.

Julenissen

– Den grunnleggende forskjellen på Høyre og oss er at de har prioritert store kutt i skattene, det gjør at de har mindre penger til de områdene som er viktig for folk, svarer nyvalgt nestleder i Ap, Hadia Tajik, som kaller Høyre et gammeldags kalkulatorparti.

Hvor mye vil vedtakene deres koste?

– Vi har selvfølgelig ikke satt oss ned og regnet på alle forslagene i detalj. Men det vi vet, er at vårt handlingsrom er mange milliarder kroner større enn regjeringa sitt.

– Å si at en skal finansiere alt dette med regjeringas skatteletter, det er å tro på julenissen. Det er symptomatisk når Tajik sier at de ikke har regna på det. Hadde de sittet i posisjon hadde de regna på hver krone, mener Helleland.

– Mer løssluppen

Et annet kostbart Ap-vedtak, er ønsket om å ta i mot 10.000 syriske flyktninger de neste to årene.

– Det er veldig bra, men det koster veldig mye også. Hvorfor stemte dere imot da regjeringspartiene og KrF og Venstre ble enige om å øke antallet i høst? spør Helleland.

– Nå virker det som Trond Helleland er irritert over at vi har en mer ambisiøs politikk på dette området enn det regjeringen har.

I denne saken kan Ap sikre flertall med regjeringens støttepartier. KrFs nestleder Dagrun Eriksen, mener Ap har vært gjennom en snuoperasjon.

– Jeg synes at de nesten har byttet litt side. Nå er de i opposisjon og har en litt mer løssluppen holdning. Det tror jeg de hadde tjent på å være ærlige om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger