Angriper VGs rolle i Valla-saken

Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes mener VGs politiske redaktør Olav Versto er en aktør i Valla-saken, og at han dermed ikke bør framstilles som en objektiv kommentator.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I dagens utgave av Politisk Kvarter på NRK P2 kom rådgiver Elin Ørjasæter med en kraftsalve mot politiske kommentatorer i media og deres omtale av Gerd-Liv Vallas ferske bok ”Prosessen”.

Valla har valgt å være en leder, ikke en kvinnelig leder

Cathrine Sandnes, redaktør i Samtiden

 VG kaller boka "en blodstyrtning og et hevntokt". Aftenposten sier den er "sterk, god, ærlig og usedvanlig brutal" og Dagsavisen sier at den er "hensynsløs".

Ørjasæter mener at noen av reaksjonene er direkte ondsinnede.

- De gamle mennene har reist seg til et unisont hylekor, de føler seg tråkket på tærne, sier den tidligere Valla-rådgiveren.

Les også: - Et hylekor av gamle menn

Hør: Ørjasæters uttalelser i Politisk Kvarter

 

Cathrine Sandnes, som er redaktør i kultur- og samfunnstidsskriftet Samtiden, samt profilert feminist og forfatter, er langt på vei enig med Ørjasæter. Det hun reagerer mest på er likevel VGs rolle i Valla-saken, og at avisas politiske redaktør Olav Versto som en uavhengig observatør kan omtale ”Prosessen”.

- Prestisjesak

- Det blir veldig merkelig at han skal framstå som en objektiv kommentator for avisas egen prestisjesak, når han forlengst selv har blitt en aktør. Valla-saken er VGs sak og alle kommer til å huske at det var VG som fikk Valla kastet. I denne konkrete saken er ikke VGs kommentator en uavhengig observatør, sier Sandnes til nrknyheter.no.

Cathrine Sandnes

Cathrine Sandnes

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Sandnes mener dette er et tydelig eksempel på bruk av mediemakt.

- De har ikke villet gi seg før hun ville krype. Men Valla nekter fortsatt å krype, og dermed blir det en runde til nå, sier hun.

- Absurd utgangspunkt

Cathrine Sandnes mener at Valla-saken har hatt en kjønnsdimensjon helt siden starten.

- Det ble tidlig fremstilt som en catfight – en venninnekrangel mellom Valla og Yssen. Jeg tror også at hele problemstillingen med Vallas lederstil er nært knyttet til kjønnsroller. Det er ulike forventninger til ulike kjønn, for eksempel ventes det at kvinnelige ledere vil ha et annet syn på svangerskapspermisjon enn menn. Mange i næringslivet ansetter kvinnelige ledere fordi de skal tilføre kvinnelige verdier. Dette er et helt absurd utgangspunkt. Valla har valgt å være en leder, ikke en kvinnelig leder, sier Sandnes, og legger til:

- Steilheten til Valla var hennes største synd. Kravet til ydmykhet rammer kvinnelige ledere hardere enn mannlige.

- Er kvinnelige ledere mer utsatt i det offentlige rom enn menn?

- Om du ser i diverse nettdebatter, så er det to ting som framkaller et skyhøyt aggresjonsnivå; rasisme og feminisme. Og da synes det helt klart at kvinnelige ledere må være forberedt på å bli angrepet mye hardere og styggere enn menn. Men det er kanskje derfor at det virker som det er flere kvinnelige enn mannlige ledere som har sympati med Gerd-Liv Valla, sier Sandnes.

- Ørjasæter er inhabil

VGs politiske redaktør Olav Versto rister på hodet over karakteristikkene fra Ørjasæter. Selv om han innrømmer at han i likhet med kommentatorene Arne Strand (Dagsavisen) og Harald Stanghelle (Aftenposten) er middelaldrende – på lik linje med Gerd-Liv Valla.

Olav Versto

Olav Versto

Foto: BJØRN SIGURDSØN / Scanpix

- Mitt inntrykk er at det er klare nyanser i reaksjonene til de politiske kommentatorene som har omtalt Vallas bok. Arne Strand har vært adskillig mer vennlig stemt enn meg og Stanghelle. Men hun skriver en bok hvor hun rakker ned på så å si alle, fra Roar Flåthen til Jens Stoltenberg. Hun leverer halvkvedede viser angående Ingunn Yssens alkoholforbruk og trekker advokat Berit Reiss-Andersen inn i drapstruslene. Dette er sterke saker, og da er det riktig å karakterisere det deretter, sier Versto, og legger til: 

- Dessuten må det jo sies at Elin Ørjasæter har vært hyret inn som Vallas personlige rådgiver, og dermed er sterkt inhabil i denne saken.

Avviser beskyldninger

- Hva sier du til påstandene om at reaksjonene på boka aldri ville kommet om en mann hadde skrevet den?

- Det er helt forfeilet. Hadde en mann prestert en sånn bok med et sånt innhold, ville jeg skrevet på akkurat samme måte, hevder Versto.

- Hva sier du til at Cathrine Sandnes mener at du ikke bør kommentere Valla-saken og omtaler den som en ”prestisjesak for VG”?

- Det er helt feil. Valla-saken er en viktig nyhetssak, og det er vår oppgave i kommentaravdelingen å skrive kommentarer og analyser. Vi har bedrevet helt ordinær nyhetsdekning i denne saken, og en kommentar må bero på hva en kommentator mener. Så enkelt er det, sier Versto.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger