NRK Meny
Normal

– Han sier en ting i retten, en annen i avhør

Forsvaret mener troverdigheten til 18-åringen som har vitnet om grove overgrep fra moren og stefaren er svekket, fordi forklaringen hans spriker. – Forklaringen hans er naturlig, i og med at han er et offer, sier statsadvokat Peter André Johansen.

Eidsivating lagmannsrett

Partene i Eidsivating lagmannsrett, avbildet under den første ankesaken. Fra venstre aktor Peter André Johansen, politiadvokat Anne Siv Åvitsland bistandsadvokat Gunhild Lærum, forvarerene Siri Langseth og Unni Fries.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den 18 år gamle gutten fortsatte tirsdag sin forklaring mot moren (40) og stefaren (31) i Eidsivating lagmannsrett. Ekteparet er tiltalt for grove og gjentatte seksuelle overgrep mot 18-åringen og to yngre sønner.

Aktor Peter André Johansen har tidligere omtalt saken som «den verste overgrepssaken som har blitt behandlet ved en norsk domstol».

Etter nesten to dager i retten ble 18-åringen, som for første gang har inntatt vitneboksen i saken mot foreldrene, krysseksaminert av forsvarerne.

Ifølge Aftenposten svarte 18-åringen flere ganger «jeg vet ikke» på forsvarernes spørsmål. Siri Langseth, som representerer den overgrepstiltalte morten, pekte på flere forskjeller i det som har blitt sagt i avhør, og det lagmannsretten har fått høre.

– Vi legger merke til at han gir en ny forklaring i retten, sammenlignet med det han tidligere har sagt i avhør, sier Langseth til NRK.

– Det er mange eksempler på dette. For eksempel sier han i retten at én bestemt type overgrep har skjedd én gang, mens han i avhør med politiet har sagt at dette har skjedd flere ganger, på flere steder. I forkant av rettssaken har han også sagt til en behandler at det aldri har skjedd, sier Langseth.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overgreppssaken på Romerike: Aktor Peter Andre Johansen hilser på forsvarer Siri Langseth

Siri Langseth, som forsvarer den overgrepstiltalte kvinnen, mener 18-åringens troverdighet er ytterligere svekket. Aktor Peter André Johansen er ikke enig.

Foto: Martin H.W. Zondag / NRK

– Har hatt et helvetes liv

Forsvarerne mener 18-åringen og hans yngre halvbrødre (åtte og ni år) har blitt påvirket av fosterforeldre til å forklare seg uriktig. Langseth er ikke i tvil om at det hun mener er skiftende forklaringer fra den eldste sønnen, påvirker hans troverdighet.

– Det påvirker påliteligheten av hva han sier til enhver tid, og påvirker hva man skal tro på. Han har også forklart at han tidligere har overdrevet, fordi han har vært sur på stefaren, og at han ønsket hevn.

– Vi mener troverdigheten hans er ytterligere svekket, sier Langseth, og viser til at 18-åringen også har forandret forklaring i løpet av den innledende etterforskningen.

På slutten av dagen skal 18-åringen ha blitt utålmodig av de mange inngående spørsmålene fra forsvarerne.

– Jeg har hatt et helvetes liv fra jeg var seks år til jeg var 15 år. At jeg nå skal bli spurt om hva jeg har sagt i et avhør for flere år siden synes jeg blir helt feil. Det er ikke lett å huske alt når jeg er totalt ødelagt og blir spurt om hva jeg sa i avhør en gang i 2011 eller 2012. Det er ikke slikt jeg går og tenker på i dag, sa 18-åringen, ifølge Aftenposten.

– Ikke unaturlig

Statsadvokat Peter André Johansen er aktor i saken. Han synes ikke det er unaturlig at det er enkelte forskjeller på det 18-åringen har sagt i avhør, og det han har fortalt i retten.

– Han sier selv at det er detaljer han blander. Jeg vil si at forklaringen hans er naturlig, når man tar med i betraktningen at han er et overgrepsoffer, sier Johansen.

Johansen viser også til et ekspertvitne, som i den forrige runden i lagmannsretten sa at det ville vært unaturlig om 18-åringen husket alt fra det påtalemyndighet og bistandsadvokat mener har vært svært traumatiske år i hjemmet.

– Han sier selv at han har problemer med å huske alt fra den tiden, særlig det som gjelder overgrepene, sier Johansen.

Tredje rettsrunde

Saken mot det overgrepstiltalte ekteparet fra Romerike behandles nå for tredje gang i rettsapparatet. I fjor ble ekteparet dømt til 17 års fengsel i Øvre Romerike tingrett. I den første rettsrunden i Eidsivating lagmannsrett kom juryen til at moren var skyldig i overgrep mot de tre sønnene, og faren var skyldig i overgrep mot de yngste guttene, som er parets i fellesskap.

Kjennelsen ble imidlertid satt til side av fagdommerne, som mente bevisene ikke var sterke nok. Rettssaken i Eidsivating lagmannsrett fortsetter onsdag med forsvarernes utspørring.

Forsvarer Siri Langseth tror det vil gå noe tid til dette onsdag.

– Det er mye divergens i det han sier, det gjelder også det han har sagt i tidligere forklaringer. Det er noe vi må bruke litt tid på, sier Langseth.

Etter at også bistandsadvokat Gunhild Lærum har stilt sine spørsmål til 18-åringen, begynner avspillingen av videoavhør av de yngste guttene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger