Terrorsiktede Anders Dale svartelistet av FN

Anders Dale (35) er beskrevet som er vanlig gutt fra Nesodden utenfor Oslo. Nå er han svartelistet av FN, i tillegg til å være på USAs terrorliste og siktet av PST.

Anders Dale og Nesodden skole

Anders Dale gikk på Alværn ungdomsskole på Nesodden utenfor Oslo. Nå har FN innført sanksjoner mot nordmannen.

Foto: Farid Ighoubah / Interpol/NRK

Oslo

På denne adressen var Dale sist registrert som bosatt før han dro til Jemen for å få terrortrening av Al Qaida.

Foto: Mohammed Alayoubi

En komité i FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot en gruppe ekstremister, blant dem en terrorsiktet nordmann.

Nordmannen Anders Dale (35) fra Akershus står allerede på USAs terrorliste. Nå har sanksjonskomiteen i Sikkerhetsrådet svartelistet nordmannen og 13 andre ekstremister etter forespørsel fra USA og Frankrike.

Sanksjonene inkluderer et globalt reiseforbud og sperring av bankkontoer.
De andre ekstremistene er fra Frankrike, Saudi-Arabia, Senegal og Kuwait.

Konverterte i 2008

Den etnisk norske mannen ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. NRK Ukeslutt snakket med Dale to uker etter at han hadde konvertert om hvorfor han han tok det valget.

– Det er vanskelig å koke ned til ett punkt. Det har vært en veldig lang prosess for meg, varte cirka i hvert fall et halvt år med veldig aktiv tenking på det, og så til slutt dro jeg til Tunisia i januar for å gå enda dypere inn i hva islam var, og når jeg kom tilbake derfra var jeg helt sikker, fortalte han den gang.

Han understreket i intervjuet at islam ikke har noe med vold å gjøre.

– Hvis det fins voldelige muslimer, så er de voldelige, ferdig med det. Det har ikke noe med islam å gjøre. Det er voldelige mennesker. Og hvis en nordmann begår et mord, så sier man ikke at en fundamentalistisk protestant begikk et mord, for eksempel. Så hvorfor gjør de det mot islam?, spurte Dale.

– Absurd at han gikk i lange kjortler

I sommer snakket NRK med flere av dem som vokste opp sammen med Dale. En av dem i den tidligere kameratgjengen synes det var rart at Dale endret seg og konverterte.

– For mange av kompisene var det absurd, nesten komisk, at han plutselig hadde langt skjegg og gikk i lange kjortler. Men det var også trist at han forsvant. De synes det var sprøtt det som skjedde, sier en som vokste sammen med nordmannen på Nesodden.

Han understreker at han selv ikke møtte kameraten etter at han hadde konvertert til Islam.

Dale ble i sommer satt på USAs terrorliste og ble kort tid etterpå siktet og etterlyst internasjonalt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Han var en helt vanlig gutt

Janne Bugten gikk i klasse med Anders Dale på Alværn ungdomsskole på Nesodden utenfor Oslo. Hun ble overrasket da hun i sommer fikk nyheten om at det var tidligere klassekamerat Anders Dale som var siktet.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg har hatt et helt annet bilde av ham fra tiden på ungdomsskolen. For meg hørtes det helt fjernt ut at han skulle ha vært med på noe sånt.

Bugten presiserer at hun ikke har snakket med 35-åringen siden ungdomsskoletiden. Minnene hun har fra ham beskriver hun slik:

– Han var kanskje ikke blant «de kule», men heller ikke utenfor. Han var en helt vanlig gutt som begynte å spille i heavy metallband på slutten av ungdomsskoletiden. Han gjorde ikke veldig mye av seg, men kunne ha tendenser til å være litt opprørsk.

Tror ikke sønnen er farlig

VG snakket i sommer med faren til Dale, som ikke tror at sønnen er farlig.

– Jeg regner med at han sitter i Jemen og blar i Koranen, og jeg tror ikke han gjør noen noe som helst skade. Jeg har ingen tro på at han er en farlig terrorist, sier faren til avisa.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger