Anbefaler Strasbourg for voldsofre

Norge bryter menneskerettighetene når voldsutsatte kvinner blir tvunget til å leve i skjul, mener førstestatsasdvokat Morten Eriksen.

Vold
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Han oppfordrer kvinnene til å ta sakene sine til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg

1400 mennesker lever i dag med ny identitet på hemmelige adresser her i landet. Flesteparten av dem er kvinner og barn som har rømt fra vold og overgrep i hjemmet.

Trodde hun ville bli drept

NRK møtte en av de mange kvinnene som har flyktet fra sin voldelige samboer. Hun ble slått og sparket og truet på livet. Og til slutt flyktet kvinnen og barna, først til krisesenter og deretter på hemmelig adresse.

På bare noen uker raste livet sammen og familien stod uten eiendeler, jobb, bolig eller venner.

Førstestatsadvokat Morten Eriksen

Førstestatsadvokat Morten Eriksen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Det var vanskelig å stoppe han, forteller kvinnen i 40-åra til NRK.

- Etterhvert sa han at jeg måtte regne med å ta i bruk voldsalarmen. Han sa at han ville at jeg skulle dø, og jeg ble mer og mer redd for mitt og mine barns liv og helse, sier kvinnen,

Hun forteller at hun trodde hun kom til å bli drept.

Levde som før

I dag lever hun altså på hemmelig adresse og har gjort det i mange år.

- Barna måtte flykte fra barnehagen. Fra den ene dagen hadde de ikke venner mer, ikke hjemmet sitt og rommet og lekene. Jeg mistet jobben og kolleger, ja, hele nettverket, sier kvinnen.

For eks-mannen var situasjonen en helt annen.

- Han kunne fortsette å ferdes fritt og leve slik han ville og bo og jobbe. Alt det vi måtte forsake regner jeg med at han har beholdt, sier kvinnen til NRK.

- Bryter menneskerettighetene

Førstestatsadvokat Morten Eriksen mener norske myndigheter bryter menneskerettighetene når voldsutsatte kvinner blir tvunget til å leve i skjul, og sier ofrene er kommet helt i skyggen av overgriperne.

- Når man tvinges til å leve på flukt og i skjul har man ikke i nærheten av et normalt privatliv – til tross for at Norge er en av de frieste statene i verden, sier Eriksen.

- Det er ikke noe tvil om at overgripere har bedre rettssikkerhet enn ofrene sine, sier han.

- Når den eneste rettssikkerheten kvinnene har er å leve på flukt og i skjul, er det ingen human rettssikkerhet i vårt samfunn, legger han til.

Anbefaler Strasbourg

Førstestatsadvokaten oppfordrer kvinner som lever i skjul til å ta sakene sine til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for den behandlingen de har fått i Norge. Han er overbevist om at den norske staten vil tape slike saker.

- Hvis man ikke blir dømt for dette, kan jeg ikke skjønne hvilken berettigelse en menneskerettighetskonvensjon har som skal beskytte individets ukrenkelighet, sier Eriksen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger