NRK Meny
Normal

– Kan være lurt å utsette påsketuren

Dårlig vær har ført til flere stengte fjelloverganger og kolonnekjøring lørdag. Forholdene kan bli enda dårligere i morgen, og Vegtrafikksentralen ber bilister som skal på påsketur om å sjekke været før avreise.

Trafikkoperatør Nils Jakob Aae sier det dårlige været søndag, kan gjør at det er lurt å vente til mandag hvis man skal passere fjelloverganger i Sør-Norge.

VIDEO: Trafikkoperatør Nils Jakob Aae mener det kan være lurt å ha noe å kose seg med i bilen, ettersom ventetiden kan bli lang mange steder.

Store mengder nedbør, særlig på Vestlandet, har vært til hinder for påsketrafikken lørdag. Vikafjellet er stengt, og det er kolonnekjøring over Hardangervidda, med venting på opptil fem timer.

Også i Sør-Norge har påskeutfarten bydd på noen problemer, med større utfart lørdag enn fredag. Trafikkoperatør i Statens vegvesen Nils Jakob Aae sier at det har vært stor utfart fra Oslo, spesielt på E6 nordover.

– Her har det vært kø mellom Minnesund og Espa, helt fra klokken elleve til fire i ettermiddag. Det har også vært en god del kø på E16 mot Hønefoss, Valdres og Hallingdalen, sier Aae til NRK.

Sjekk oppdaterte trafikkmeldinger på Statens vegvesens hjemmesider.

– Kan være lurt å vente til mandag

Aae forteller at det har vært en travel lørdag, med stengte fjelloverganger som følge av dårlig vær. Fylkesvei 51 over Valdresflya er stengt, og blir ikke åpnet i dag. Det samme gjelder fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet.

Aae sier konsekvensene for mange har blitt omkjøringer, og minner om at det er ventet enda dårligere vær ved flere av fjellovergangene i Sør-Norge søndag.

Han anbefaler derfor alle som ennå ikke har kommet seg avgårde – og har tenkt å reise på hytta søndag – om å se an været før man reiser.

– De som skal over fjellovergangene i morgen må sjekke været først, og eventuelt vente en dag med å reise, sier Aae, som samtidig sier han har forståelse for at folk reiser «når de har fri».

– Men skal man opp på høyfjellet kan det altså være lurt å vente en dag.

Sjekk oppdatert værvarsel for alle fjellovergangene på Yr.no.

Snø og snøfokk

Meteorologisk institutt har advart om at mye nedbør på Vestlandet sør for Stad i kombinasjon med vind kan føre til vanskelige kjøreforhold lørdag og søndag. Begge dager kan det lokalt komme 60–80 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Nedbøren er ventet å komme som snø over 700–900 meter.

Mye vind, snø og snøfokk er også ventet å skape vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge i helgen. Varselet gjelder fylkene Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

Mye trafikk onsdag

I tillegg til de stengte fjellovergangene, er det altså også kolonnekjøring over Hardangervidda lørdag. Det samme gjelder lenger nord i landet, på E6 over Saltfjellet i Nordland.

På tross av dette sier Aae at lørdagen har forløpt uten større problemer. Ved Vegtrafikksentralen regner man med at det vil bli en del utfart i morgen, søndag, og deretter på tirsdag og onsdag i neste uke.

– Og kanskje spesielt på onsdag, for da begynner selve påskehelgen, påpeker Aae.

Vikafjellet stengt

STENGT: Vikafjellet er stengt på grunn av uværet og vil ikke åpnes lørdag. Bildet er fra Statens Vegvesens kamera ved Hestavollen, 892 meter over havet.

Foto: Statens Vegvesen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger