NRK Meny
Normal

Analytikerne: - Statoil bedre enn ventet over hele linja

Statoil gjør det bedre enn ventet på nesten alle områder. Analytikerne mener resultatet er sterkt, og aksjen stiger på Oslo Børs.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

- Selskapet viser en lovende utvikling, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Statoil la i dag frem resultatene for 2. kvartal. Konsernsjef Eldar Sætre presenterte et driftsresultat som var 10 milliarder svakere enn for 2. kvartal i fjor.

– Det justerte resultatet var på 22,4 milliarder kroner, ned fra 32,3 milliarder kroner i 2. kvartal i fjor. Resultatet reflekterer at oljeprisen i dollar har falt med 45 prosent, fra ca 100 dollar til 55 dollar, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Likevel var tallene jevnt over bedre enn det analytikerne ventet, sier Statoil-analytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets til NRK.

Slik har oljeprisen utviklet seg
Foto: Grafikk: Tom Gabriel Johansen

Aksjen stiger på børsen

Det tas godt imot blant investorene på Oslo Børs. Klokka 11.02 har Statoil-aksjen steget nær 2,8 prosent.

Det betyr en oppgang i selskapets markedsverdi i overkant av 11 milliarder kroner siden børsåpning.

– Tallene er bedre enn ventet over hele linja. De slår markedsforventningene både på norsk sokkel, internasjonalt samt i nedstrøms- og tradingvirksomheten. Dette er solide tall, sier Marthinsen.

Resultatet faller mindre enn oljeprisen

Han sier at Statoils justerte resultat faller 37 prosent, mens oljeprisfallet til sammenligning er på 44 prosent.

– Så selskapet gjør det relativt bedre enn oljeprisfallet, og det er det viktig å ta med seg, sier han.

TDN Finans skriver at analytikerne omtaler Statoils rapport for andre kvartal som klart bedre enn ventet på en rekke områder, og at flere meglerhus venter å oppjustere estimatene noe for 2015.

Ifølge nyhetsbyrået fremgår dette av oppdateringer fra Morgan Stanley, Citi, Handelsbanken Capital Markets, DNB Markets, Swedbank, Bank of America Merrill Lynch og Société Générale tirsdag.

– Møter utfordringen med lav oljepris med effektivisering og salg

Også professor i petroleumsøkonomi Klaus Mohn beskriver Statoil-resultatet som sterkt. Mohn var tidligere sjeføkonom i Statoil, og burde kjenne selskapet godt.

– Dette er en positiv overraskelse. Selv om resultatet faller er det bedre enn et gjennomsnitt av analytikerne hadde lagt til grunn, sier Mohn til P2s Nyhetsmorgen.

Han sier at Statoil møter lav oljepris og dårlige tider som alle andre oljeselskaper.

– De møter oljeprisfallet med effektivisering, kostnadsforbedring, og ikke minst salg av eiendeler som de ikke ser har stor merverdi, og bruker pengene til å investere i prosjekter som vurderes som bedre, sier professoren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger