Amundsen vil ikke følge opp Frps omskjæringsforslag

STORTINGET (NRK): Frps justisminister Per-Willy Amundsen sier han ikke kommer til å «gjøre noe som helst» for å følge opp sitt eget partis forslag om å forby rituell omskjæring av gutter.

Landsmøtet Fr.P 2017

Justisminister Per-Willy Amundsen har ingen planer om å gå inn for omskjæringsforbud med det første.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Ærede president. La meg understreke at justisministeren ikke har tenkt å foreta seg noe som helst med hensyn til det vedtaket som ble fattet på Frps landsmøte. Det er ikke regjeringens politikk, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

I helgen gikk Amundsens parti inn for å forby rituell omskjæring av gutter, til tross for sterk motstand fra enkelte delegater. Forslaget har skapt sterke reaksjoner fra Israel og Det mosaiske trossamfund, og også på Stortinget reagerer flere.

– Slik jeg kjenner jødedommen, og i lys av de uttalelsene som har kommet, så tvinger justisministeren i realiteten jøder til å flytte fra Norge, sier Kjell-Ingolf Ropstad (KrF) i Stortingets spørretime.

Ropstad

KrFs stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad sier han ikke vet om noen andre vestlige regjeringspartier som ønsker forbud mot omskjæring av gutter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nytt program

Men Amundsen gjorde det helt klart at han ikke akter å følge opp forslaget fra landsmøtet.

– Frps program som gjelder for denne stortingsperioden, gikk vi til valg på i 2013. Det er det som gjelder for denne stortingsgruppen og Frps politikk. Det som ble vedtatt på landsmøtet, er Frps program for neste stortingsperiode, forklarte han.

Kari Henriksen (Ap) mener statsrådens svar sender et signal til Frps velgere om at landsmøtets vedtak ikke blir reell politikk, selv om Frp sitter i regjering.

– Forslaget skaper grunnlag for en viktig debatt om hvor langt man skal akseptere at religioner skal gå i å gripe inn i små barn og sette varige merker. Det er en betimelig debatt. Men det er ikke regjeringens politikk i denne perioden.

Landsmøtet Fr.P 2017

Det ble het debatt om omskjæring på Frps landsmøte. Her holder partileder Siv Jensen sin åpningstale.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Forakt for kunnskap

Også Venstre-representant Abid Raja reagerer på Frps forslag. Han likte også dårlig at Amundsen dro en parallell til debatten om omskjæring av jenter i spørretimen.

– Det er forakt for kunnskap når statsråden sammenligner gutteomskjæring med kvinnelig kjønnslemlestelse, som er et barbari. Den sammenligningen er et slag i fjeset på de kvinnene som blir utsatt for dette, mener Raja.

Amundsen sier han er enig i at det er stor forskjell på alvorlighetsgraden. Han mener likevel at mange av argumentene mot et omskjæringsforbud for gutter også vil gjelde spørsmålet om omskjæring av jenter.

Statsbudsjett 2017. Abid Raja (V) i vandrehallen etter at regjeringen har lagt frem sitt forslag til statsbudsjettet 2017 for Stortinget torsdag.

Venstres Abid Raja sier omskjæring av gutter og jenter ikke kan sammenlignes.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger