Amnesty: – Et vanvittig forslag fra Hagen

– Dette er brudd på internasjonal rett og direkte umenneskelig. Det sier generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge om Carl I. Hagens ønske om å sende tilbake båtflyktninger.

Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International var ikke nådig med Carl I. Hagens forslag til løsning på flyktningproblemet.

TORDNET MOT HAGEN: Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge påpeker at Norge er forpliktet til å ta imot flyktninger som rømmer fra krig.

Carl I. Hagens utspill om å returnere alle båtflyktninger har møtt krass kritikk. Til og med partikollega Per Sandberg tar avstand fra forslaget.

Peder Egenæs i Amnesty mener forslaget om å sende flyktninger til Libya er helt urealistisk.

– Det viser at han ikke vet hva som skjer i regionene engang. Libya er i en kombinasjon av å implodere eller eksplodere. Hvis man hadde bygget en flyktningleir der, måtte vi sendt tusenvis av norske styrker for å beskytte den mot milits i Libya, sier Egenæs.

Han påpeker at Norge gjennom Menneskerettskonvensjonen og Flyktningekonvensjonen er forpliktet til å ta imot flyktninger som rømmer fra krig.

– Mennesker har rett til å søke asyl. De som kommer over Middelhavet er fra Syria, Eritrea og Afghanistan. Land som er større eller mindre grad av krig, eller av de verste diktaturene i verden, sier Egenæs.

Hagen: – Nok er nok

Carl I. Hagen fikk krass kritikk fra Jon Peder Egenæs i Amnesty for sitt flyktningsforslag. Som forventet, sier Hagen.

FORSVARER UTSPILLET: Carl I. Hagen mener Norge må hjelpe i nærområdene fremfor å ta imot flere flyktninger.

– Jeg forventer disse negative karakteristikkene, svarer Hagen, som argumenterer med at flere kan hjelpes i nærområdene enn i Norge.

Hagen mener Europa bør finansiere mat, klær, medisiner og annen hjelp i flyktningleirer i nærområdene.

– I stedet for å hjelpe 26 i nærområdet, plukker vi ut én, sier Hagen med henvisning til vedtaket i Stortinget om å imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene.

KrF lukker døren for Frp

Det var til Aftenposten torsdag kveld at Carl I. Hagen først kom med uttalelsene om å returnere alle båtflyktninger.

Hagen, som er Frps førstekandidat i Oslo, mener flyktningsaken er en viktig lokalsak for hovedstaden. Hagen forsvarte uttalelsene i Politisk Kvarter torsdag morgen:

– Jeg har ikke sett noen andre politikere se inn i TV-skjermen og si at «dere velgere er ikke så viktig for meg. Nå er det viktigere at vi gjør noe for folk andre steder», sa Hagen.

KrFs listetopp i Oslo mener uttalelsene er så alvorlige, at han utelukker et byrådssamarbeid med Frp.

– Vi har samarbeidet godt med Frp i saker der vi har et felles engasjement, men det er ikke mulig å forene Frp og KrFs standpunkt i denne saken, og det gjør det svært vanskelig med et mer formelt samarbeid, sier Lunde.

Han mener at Oslo alltid har vært en by som har vært raus, og som har tatt imot mennesker på flukt.

– Vårt slagord er at Oslo skal være «byen med det store hjertet» og det slagordet kan vi ikke smykke oss med hvis vi gjør som Carl I. Hagen og sier «null flyktninger og send alle båtflyktningene i retur», sier Lunde.

Carl I. Hagens utspill om å sende alle flyktningene tilbake har vakt sterke reaksjoner. I Dagsrevyen understreket han at det var hans private mening, ikke partiets.

SNAKKER BARE FOR SEG: Carl I. Hagen sier det er bare han og ikke partiet som mener båtflyktninger skal sendes tilbake.

SISTE NYTT

Siste meldinger