Amnesty mener regjeringen presser frem feil i utlendingspolitikken

Regjeringens retorikk presser frem feil hos utlendingsmyndighetene og kan gjøre at personer blir feilaktig sendt ut av Norge, mener Jon Peder Egenæs i Amnesty. Innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim i Frp avviser anklagene.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, holder en appell foran Stortinget

KRITISERER: Jon Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge, sier regjeringen har et fokus på å være strenge i asylpolitikken, snarere enn å understreke viktigheten av å være korrekte, og frykter det presser til flere feil i behandlingen av asylsaker.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Med dagens regjering er det blitt et press på å få folk ut. Jeg tror risikoen for at man gjør feil øker når det legges vekt på at vi må være strenge, i stedet for å si at vi må være korrekte, sier generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Han bruker saken om iranske Leila Bayat som eksempel.

Ble kastet ut

Bayat flyktet til Norge i 2009 og sa hun var blitt dømt til 80 piskeslag i Iran for å ha drukket alkohol. Hun ble ikke trodd av verken Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Utlendingsnemnda (UNE), og ble i mars i år utvist fra Norge.

I september ble det kjent at Bayat skal ha blitt pisket i Iran.

Leila Bayat er tilbake i Norge for å forklare seg om egen asylsak

TILBAKE: Leila Bayat kom tilbake til Norge fredag, sju måneder etter at hun ble utvist og sendt til Iran.

Foto: Siri Saugstad / NRK

UNE opplyste at de hadde bygget sin saksbehandling på at ambassaden i Teheran hadde konkludert med at dommen Bayat hadde fremlagt, hvor det sto at hun var idømt 80 piskeslag, var falsk.

Fredag kom Bayat tilbake til Norge. UNE skal nå se på saken hennes på nytt.

Frp-talsmann: Må trolig få bli

– Vi får vente og se hva utfallet blir, men det er veldig mye som peker i retning av at den første konklusjonen om at dommen mot henne var falsk, var feil, sier Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp.

Han understreker at myndighetene skal komme til bunns i hvorfor UNE først trolig konkluderte feil.

Jon Helgheim

AVVISER: Jon Engen-Helgheim understreker at UNE skal avsløre asylsøkere som lyver og mener det er urimelig å si at det presser frem feil.

Foto: Bjørn Inge Bergestuen / Fremskrittspartiet

– Utlendingsmyndighetene skal vurdere ekstremt komplekse og vanskelige saker. De har stor innvirkning på folks liv og skjebne, og da er det viktig at man blir så god som mulig, selv om vi nok ikke kan utelukke at det har skjedd feil før og kan komme til å skje igjen.

Bayats sak er ikke ferdig behandlet, men Engen-Helgheim tror hun får bli.

– Det er så mye som tyder på at saken er ekte, og nå kan hun uansett risikere trøbbel hvis hun drar tilbake til Iran. Så jeg er villig til å gå lenger enn jeg kanskje burde, og si at alt tyder på at hun må få bli.

– Skal avdekke folk som lyver

Egenæs mener tvilen burde ha kommet Bayat til gode i den første behandlingen av saken, og tror regjeringens retorikk presser frem feil.

Det avviser Engen-Helgheim.

– Det Egenæs sier, er at politikerne, med Frp i spissen, presser på så mye at de presser frem feil. Det er helt urimelig. Ja, vi sier at man skal jobbe på for å avdekke folk som lyver, men det er jo ikke noe galt i det, sier han.

– Jeg er stolt av å kunne gi beskyttelse til folk, men jeg mener det er viktig at ikke grunnløse søkere får opphold og tar plassen til andre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger