Normal

Amnesty-kritikk av regjeringen

Amnesty reagerer sterkt på at Finansdepartementet ikke vil trekke seg ut fra en kinesisk oljegigant, selv om Etikkrådet mener at selskapet bryter menneskerettighetene.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs er generalsekretær i Amnesty Norge.

Foto: Amnesty

Dette er første gang at Finansdepartementet ikke følger en oppfordring fra «Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland» om å trekke seg ut av et selskap.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge tror årsaken er at regjeringen er redd for å forverre det allerede anstrengte forholdet til Kina.

Bygger oljeledning

Det er den kinesiske oljegiganten PetroChina striden gjelder. Etikkrådet mener selskapet er ansvarlig for brudd på menneskerettighetene i Burma. Det har bygget en oljeledning tvers gjennom landet, og mange mennesker med minoritetsbakgrunn har blitt tvunget til å flytte.

Det er et datterselskap Oljefondet har eierandeler i, men Etikkrådet mener at båndene mellom morselskapet og datterselskapet er så sterke at det er nødvendig å trekke seg ut.

Avviser Kina-hensyn

Hilde Singsaas

Statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet avviser kritikken fra Amnesty.

Foto: NRK

Dette blir bestridt av statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet. Hun mener at terskelen skal være svært høy for å straffe et datterselskap for noe morselskapet er ansvarlig for.

Hun sier at forholdet til Kina ikke har hatt noe å si for denne saken, og minner om at det ikke er lenge siden Oljefondet trakk seg ut av et annet kinesisk selskapet. Egenes i Amnesty sier i en kommentar at begrunnelsen for ikke å følge rådet fra Etikkrådet, ikke holder vann.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger