NRK Meny
Normal

Amnesty ber Norge om Syria-hjelp

Amnesty International ber Norge legge press på Russland for å stoppe volden i Syria. Fredag møtte Amnestys generalsekretær Salil Shetty utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Salil Shetty Støre

Amnesty-sjefen Salil Shetty (t.v.) forventer handling fra utenriksminister Jonas Gahr Støre og at Norge skal legge press på Russland til å forandre sin strategi i Syria.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Det har vært en ny dag preget av bomber og kamphandlinger i Syria fredag. I den økonomiske hovedstaden Aleppo har minst 28 mennesker blitt drept i to bombeangrep.

Situasjonen i Syria er så alvorlig at generalsekretær i Amnesty International Salil Shetty, ber Norge om hjelp for å presse Russland til å være med på å stanse volden i Syria.

Amnesty-sjefen møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo i ettermiddag.

– Jeg er her nå for å få Norge til å legge press på Russland. Russland tjener heller ikke på situasjonen i det lange løp. Syria vil kollapse. Situasjonen har nådd et ekstremt nivå. Sikkerhetsstyrkene er ute av kontroll, sier Shetty.

Fikk forsikringer

Amnesty-sjefen sier han fikk forsikringer fra Støre om at Norge følger utviklingen i landet nøye. Støre har også lovet at han skal ta opp Syria-problematikken med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Ifølge Amnesty International har minst 5.400 personer blitt drept siden opprøret startet i mars i fjor og 250 er rapportert døde i fengsel.

For en uke siden la Russland og Kina ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Russlands innvending mot denne resolusjonen er at den støtter forslaget fra Den arabiske liga om en demokratisk omveltning, noe som innebærer å fjerne president Bashar al-Assad fra makten.

– Russland eksporterer våpen

Dette har Russland høstet mye kritikk for, blant annet fra Storbritannia. Så langt er det likevel lite som tyder på at russiske myndigheter vil forandre mening og støtte vestlige og arabiske lands krav om regimeendring i Syria.

Ifølge RIA Novosti har Russland også planer om å eksportere våpen til Syria, deriblant MiG-29 jagerfly og bakke-til-luft-raketter av typen Buk-M2E.

Den syriske opposisjonen har begynt å mobilisere seg, og hevder selv de har så mange som 30.000 menn til rådighet. Det er lite som tyder på at dette medfører riktighet, men det er likevel tydelig at opposisjonen er klar for en væpnet kamp mot Assads regime.

Tidligere denne uken uttrykte opposisjonen på Stortinget at Norge har vært altfor tilbakeholdne i sin kritikk mot russiske myndigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger