NRK Meny
Normal

Amina (31): – I ferd med å bli fratatt alle rettigheter

Når norske myndigheter skal avgjøre om Amina og mer enn 100 norsksomaliere skal fratas sitt norske statsborgerskap etter mistanker om ID-juks, er utvisning i flere tilfeller det eneste straffealternativet myndighetene har.

Amina og UDI-skilt

MISTENKER JUKS: Amina sier til NRK at hun har fortalt sannheten om hvor hun kommer fra. Norske myndigheter mener at hun ikke er fra Somalia, men fra et av nabolandene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Amina (31) er en av dem som har fått brev fra politiet om at norske myndigheter vurderer å tilbakekalle statsborgerskapet hennes som følge av mistanke om juks. Anklagene har gått sterkt inn på den unge kvinnen, som forteller at hun sliter med søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. NRK kjenner hennes identitet, men hun ønsker å være anonym.

– Jeg vet ikke helt hvordan livet mitt kommer til å bli, jeg er jo i ferd med å bli fratatt alle mine rettigheter som borger, så jeg vet ikke helt hvor jeg står akkurat nå, forteller kvinnen fortvilet.

– Grunnløse anklager

Hun mener norske myndigheters anklager er grunnløse, og at hun har fortalt sannheten om hvor hun kommer fra. UDI foreslo i 2011 at det skulle være mulig å gi bøter for ID-juks, men forslaget, som ble funnet «lite hensiktsmessig» av den daværende regjeringen, ble aldri noe av.

Les også: Mistenker over 100 somaliere for id-juks – kan frata norsk statsborgerskap

– Jeg synes det er trist at forslaget ikke ble noe av, og mener at folk kunne ha fått sjansen til å gjøre opp for seg, de er tross alt en ressurs for landet, sier kvinnen.

Amina har bodd 12 år i Norge, og har vært norsk statsborger i tre år. Hun utdanner seg til barnevernspedagog, men vet nå ikke om hun får fullføre utdanningen.

– Tar lang tid

– Å jobbe innen barnevernet har vært en drøm for meg. Jeg er veldig glad i barn, og ved å utdanne meg til å bli pedagog, så kunne jeg ha bidratt til å dekke behovet for folk med flerkulturell bakgrunn innen barnevernet. Akkurat nå vet jeg ikke om jeg får muligheten til å få drømmene mine oppfylt.

Amina reagerer sterkt på at det har tatt så lang tid før de over 100 sakene som omhandler norsksomaliere som mistenkes for juks, blir gjennomgått.

– De gir jo falske forhåpninger til folk som har kommet godt i gang med livene sine. Det er ille at myndighetene kommer etter mer enn 10 år, og sier at de mistenker at man ikke er den man er, sier hun.

Over 100 somaliere kan ha løyet om identiteten sin. Konsekvensen er at de kan miste statsborgerskapet sitt.

Se TV-reportasjen fra januar om norske myndigheter som mistenker ID-juks.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger