Hopp til innhold

Amelie varetektsfengsles i to uker

Maria Amelie varetektsfengsles frem til uttransport, som kan ta opp til 14 dager. Det ble bestemt i Oslo tingrett i ettermiddag. Hun anket på stedet.

Maria Amelie

Maria Amelie ekskorteres ut av rettslokalet etter å ha fått forkynt dommen om varetektsfengsling.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Aktor hadde lagt ned påstand om to ukers varetekt i saken mot Maria Amelie, som ble arrestert på Lillehammer i går kveld.

Hun skal forbli varetektsfengslet inntil retten eller politiet bestemmer noe annet, men ikke til senere enn 27. januar.

Maria Amalie anket på stedet.

Les hele kjennelsen her (PDF-dokument) Kjennelse fra Oslo tingrett

Maria Amalies advokat Brynjulf Risnes sier at det hadde betydd mye for henne å bli løslatt i dag.

- Hun burde fått samlet trådene og sagt farvel. Alle kan ikke besøke henne på Trandum, sier han.

Maria Amelies kjæreste Eivind Trædal sier til NRK at han ikke er overrasket.

- Men det er rart at man frykter at hun, som har vært en så offentlig person det siste halve året, skal kunne klare å smette unna politiet, sier han.

Maria Amelie og Eivind Trædal

Maria Amelie fikk treffe kjæresten Eivind Trædal en kort stund etter kjennelsen i Oslo tingrett. Hun ble varetektsfengslet i to uker. I løpet av den tiden vil politiet returnere henne til Russland.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Aktor, politiadvokat Rolf Odner fra Politiets utlendingsenhet sier at dette vil bli gangen i saken videre nå:

- Politiets utlendingsenhet må si fra til russiske myndigheter 10 dager i forkant av hjemsendelsen. Denne prosessen er i gang. Vi tar sikte på at hun blir sendt hjem i løpet av to uker.

- Et halmstrå

Tidligere under rettsmøtet i dag sa Maria Amelies advokat at hun klamrer seg til det noen vil kalle et halmstrå.

Advokat Risnes

- Selv den mest grunnløse asylsøknad fører til et eller annet intervju. Men ingen har snakket med henne. Hun føler ikke at saken er behandlet, sa Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes i retten.

Foto: Helge Carlsen / NRK

- Den siste utviklingen har skjedd i løpet av mindre enn et døgn. Det er vanskelig å vurdere den når vi ikke har hatt noen dialog med Utlendingsnemnda. Det er en rekke uregelmessigheter i denne saken. Selv den mest grunnløse asylsøknad fører til et eller annet intervju. Men ingen har snakket med henne. Hun føler ikke at saken er behandlet, sa Risnes.

Han sa også at aksjonen der Maria Amelie ble arrestert var underlig så lenge det har vært kjent at hans klient skal søke oppholdstillatelse.

– Hun vil ikke unndra seg eller skjule seg, men jobbe beinhardt disse to ukene på å jobbe med saken sin. Hun vet at det har ingen hensikt å løpe til skogs i den situasjonen hun er i nå. Jeg føler vi bør være nokså sikre på at hun ikke vil forsøke å skjule seg. Alt hun har forklart viser at hun strever mot det lovlige, sa Risnes og viser til at kvinnen blant annet ikke har skaffet seg falskt pass.

– Ikke lovlig opphold

Aktor Rolf Odner sa i retten i dag at Maria Amelie ikke har hatt lov til å oppholde seg i landet, og at hun har oppholdt seg her ulovlig i mange år.

- Det er et faktum at hun kom hit som barn. Men hun fylte 18 år 30. mai 2005 og har etter dette hatt plikt til å rette seg etter vedtaket og varsle politiet om adresseendring. Dette ble ikke gjort.

Han ba om at hun blir holdt i varetekt på Trandum fram til hun blir sendt ut av landet.

Maria Amelie snakker med pressen før rettsmøtet

Maria Amelie i samtale med pressen før rettsmøtet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Unndragelsesfare

Politiet mener det er unndragelsesfare, altså fare for at hun kan stikke av, siden hun ennå ikke har forlatt landet i tråd med tidligere vedtak.

- Vil du frivillig forlate landet dersom du ikke holdes i varetekt, spurte dommeren

- Det er ikke aktuelt å forlate Norge frivillig. Hvis jeg ikke var så redd som jeg er, så ville jeg aldri skapt så mye bry og brutt utlendingsloven, svarte hun.

- Hvis jeg blir løslatt har jeg ingen planer om å reise noe sted. Jeg har planer om foredrag og festivaler helt fram til august, la hun til.

- Flere instanser har konkludert med at det ikke er noen risiko for livet ditt, hva kan du si om det, spurte dommer Haugen

- Ingen har vært villige til å høre på hva jeg har å si. Jeg har ikke fått individuell behandling av min sak i det hele tatt. Jeg snakker veldig mye, men jeg lurer på omdet er noen som hører på, svarte Maria Amelie, uten å gå noe nærmere inn på hvorfor livet hennes er i fare.

Rolig og behersket

Maria Amelie i Oslo tingrett

Maria Amelie i Oslo tingrett i dag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Hun snakket rolig og behersket og svarte på dommerens spørsmål på flytende norsk. Hun sa at hun ønsket å dra hjem og legge seg under dyna, og at hun ikke vil tilbake til Trandum.

Hun fortalte at hun bor i Gamlebyen i Oslo sammen med kjæresten.

- Hvis jeg blir løslatt i dag drar jeg til bydelkontoret og jobber der så lenge jeg kan. Jeg har ingen planer om å rømme.

- Har du vurdert å gå inn i skapet igjen?

- Jeg visste at da jeg ga ut boka var det ingen vei tilbake. Det var en risiko jeg ville ta.

Maria Amelies forsvarer Brynjulf Risnes spurte:

- Du vil ikke reise frivillilg, men samtidig står du fram. Har du malt deg inn i et hjørne?

- Jeg tenkte at enten satser jeg alt eller ingenting. Jeg står i et hjørne, men jeg har stått i dette hjørnet hele livet.

- Skremmer vettet av meg

Eivind Trædal er kjæresten til Maria Amelie.

Maria Amelies kjæreste Eivind Trædal: - Det er rart at man frykter at hun, som har vært en så offentlig person det siste halve året, skal kunne klare å smette unna politiet

Foto: Helge Carlsen / NRK

Maria Amelie sier at hun vil samtykke i meldeplikt.

- Hva som helst, bare ikke Trandum, sa hun.

Dommer Haugen spurte:

- Har du vurdert å søke om oppholdstillatelse i Norge fra Russland?

- Jeg vurderte det før jeg ga ut boken. Kunne jeg gjort det, ville jeg gjort det for fem år siden. Jeg ville aldri krysset grensa til Russland, for det skremmer vettet av meg.

Det ble opplyst i retten at russiske myndigheter 2. desember 2010 aksepterte at hun og familien får komme tilbake til Russland.

- Født i Sovjetunionen

Maria Amelie påpekte at hun ikke har statsborgerskap.

- Jeg er født i Sovjetunionen. Jeg flyktet da jeg var 15, så jeg søkte aldri om russisk statsborgerskap, sa hun.

- Jeg er redd for mitt eget liv og mener jeg ikke har noen tilknytning til Russland. Jeg var 12 år da jeg flyttet fra hjemlandet mitt og har vært over halvparten av livet utenfor mitt hjemland. Jeg snakker bedre norsk enn russisk.

- Jeg vet ikke om min bestemor eller bestefar lever. Vi har ikke noe kontakt med dem. Vi satte dem i så stor fare da vi var i nærheten av dem, sa hun i retten. Og fortsetter:

- Jeg kom hit som barn og fikk aldri fremmet min sak. Jeg ble aldri intervjuet av asylmyndighetene.

- Jeg vet ikke hva som venter meg i Russland. Jeg er lei meg på vegne av myndighetene. Jeg har hele tiden prøvd å gjøre det rette. Jeg har tenkt masse på justisminister Knut Storberget og Une-direktør Terje Sjeggestad i natt, sa Maria Amelie NRK.no da hun kom til retten.

- Jeg håper folk spør seg om det er lettere å kjempe for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Kina enn i Norge, fortsatte hun.

- Jeg håper de som kommer i fengslingsmøtet vil høre min versjon. Det er ikke riktig at jeg skal straffes for det foreldrene mine gjorde da de tok meg med til Norge, sa 25-åringen til NTB før hun ble fraktet vekk fra Trandum tidligere i dag

Følger rettsmøtet

Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, er blant mange venner og støttespillere som møtte fram i rettssalen for å følge saken. Trædal sa at han var ganske skjelven før møtet, og at han ikke hadde sovet særlig i natt.

Papirløse Maria Amelie (25) ble sent onsdag kveld arrestert etter at hun hadde holdt et foredrag ved Nansenskolen på Lillehammer. I åtte år har hun levd ulovlig i Norge, etter at hun og foreldrene fikk avslag på asylsøknaden i 2002.

I fjor ga hun ut boken «Ulovlig norsk» der hun forteller om hvordan det er å leve som papirløs flyktning i Norge. I desember kåret magasinet Ny Tid Maria Amelie til «Årets nordmann 2010».

AKTUELT NÅ