Den iranske ambassaden tilbakeviser påstander om spionasje

Den iranske ambassaden i Oslo tilbakeviser påstandene om at Iran betaler asylsøkere for å spionere på iranske opposisjonelle i Norge.

Faksimile: Brev fra den iranske ambassaden

I brevet fra den iranske ambassaden skriver at Iran ikke overvåker den iranske opposisjonen i Norge.

I et brev til NRK skriver ambassaden at beskyldningene om spionasje er grunnløse. Ambassaden tilbakeviser at de tilbyr kontanter og bistand til iranske asylsøkere mot at de overvåker iranske opposisjonelle i Norge.

– Det er et problem at NRK presenterer beskyldninger fra en anonym kilde som hevder å være en iransk asylsøker. NRK siterer også anonyme kilder, skriver ambassaden.

Flyktningespionasje

Onsdag skrev NRK at iranske asylsøkere blir forsøkt vervet til å overvåke den iranske opposisjonen i Norge. En iransk asylsøker som NRK har vært i kontakt med sier han har fått tilbud om kontanter. I et av møtene fikk han utstyr for å gjøre lydopptak.

Asylsøkeren fikk spesielt fikk beskjed om å overvåke den avhoppede iranske diplomaten Mohammad Reza Heydari, som tidligere jobbet ved den iranske ambassaden i Oslo.

Mohammad Reza Heydari

Den avhoppede iranske diplomaten Mohammad Reza Heydari skulle overvåkes.

Foto: Tore Linnerud

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er kjent med problemet, som kalles flyktningespionasje. Etter det NRK kjenner til er PST spesielt oppmerksomme på Irans flyktningespionasje.

– Mangler troverdighet

I brevet til NRK skriver ambassaden at NRKs sak mangler troverdighet, og at de falske beskyldningene om overvåking av såkalte «opposisjonelle iranere» i Norge er fullstendig ubegrunnet.

Den iranske ambassaden ønsker kun å svare på påstandene om spionasje i brevs form. De ønsker ikke å stille opp til TV-intervju.

I pressemeldingen fra ambassaden skrev de at nyheten er oppdiktet og påvirket av sionist-lobbyen, og at formålet er å svekke de bilaterale forholdene mellom Norge og Iran.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger