Hopp til innhold

Alt om din nye tv-hverdag

Trond Giske og Medietilsynet skal nå hjelpe folk til å skjønne den nye digitale tv-hverdagen. Dette trenger du å vite - to uker før det digitale bakkenettet  tas i bruk.

Trond Giske
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kultur- og kirkedepartementet tar konsekvensene av at det hersker forvirring ute blant tv-seerne rundt hva det digitale bakkenettet egentlig er.

Departementet har dermed bevilget penger til Medietilsynet for starte opp nettsidene www.digitaltvinorge.no , som skal hjelpe alle til å skjønne hva de må gjøre for å ta inn tv-signaler i framtiden.

Og ikke minst: hvem blir egentlig berørt av dette?

Rogaland først

Det er bare 30 prosent av tv-seerne som er helt nødt til å foreta seg noe snart for å kunne se tv i framtida: nemlig de som tar inn tv via vanlig antenne. Årsaken er at disse analoge tv-signalene kuttes fortløpende i de forskjellige fylkene. Allerede i mars neste år slukkes de analoge signalene i Rogaland, og tv-seerne med kun en tv-antenne må innen da ha bestemt seg for hva de vil. 1. nyttårsdag 2010 dør de siste analoge signaler ut her til lands.

Innen da må samtlige tv-seere velge mellom:

  • Parabol/satelitt.
  • Bredbånd.
  • Kabel-tv (dersom det er mulig der du bor).
  • Det digitale bakkenettet (vil fungere i alle områder i Norge hvor du kan ta inn TV 2 i dag med en vanlig antenne).

 

Dette skal være like forståelig for tanta mi på 80 som for ingeniørene

Kultur- og kirkeminister Trond Giske

Kan se tv gratis

Dersom du velger det sistnevnte og helt nye alternativet, kan du velge mellom flere ulike pris- og kanaltilbud:

  • Å ta inn TV 2s hovedkanal, Lokal-TV og Åpen Kanal. Dette krever et abonnement hos bakkenettets tv-distributør RiksTV, men er gratis ut 2009.
  • Å ta inn kun NRKs tv- og radiokanaler gratis.
  • Å bli betal-kunde hos bakkenettets tv-distributør RiksTV, som tilbyr forskjellige kanalpakker.

Dersom du velger det digitale bakkenettet, kan du la tv-antenna på veggen henge i fred, men du trenger en digital dekoder til tv-apparatet for å behandle signalene. Prisen på denne boksen kommer antakelig til å ligge mellom 1000 og 1500 kroner. Du trenger en digital dekoder per tv-apparat i husstanden dersom du vil ha digital-tv på alle.

Giske advarer

Statsråd Trond Giske frykter at kommersielle aktører på tv-markedet kommer til å utnytte manglende kunnskap hos tv-seerne.

- Det er et vell av informasjon rundt omleggingen til digital-tv, og det er viktig å unngå at folk lures. De forskjellige aktørene har kommersielle interesser her og ønsker å selge sine pakker. Da er det skummelt å overlate til tilbyderne å opplyse folket. Derfor er det viktig med den objektive informasjonsportalen på nettet, som vi lanserer i dag. Dette skal være like forståelig for tanta mi på 80 som for ingeniørene, sier Giske.

- Det er ingen hast

Han hevder at enkelte aktører utnytter usikkerheten ute i befolkningen, og prøver å få folk til å tegne langsiktige abonnementer.

- Vi har sett tendenser til at aktører fisker i rørt vann og skaper betydelig usikkerhet.. Det er ikke sånn at alles skjerm snart går i svart og at de må tegne nye abonnementer umiddelbart. Det er ingen hast. Folk har god tid til å sjekke ut de forskjellige tv-tilbudene. La tv-tilbyderne bli litt svette i konkurransen med hverandre, lyder statsrådens tips til tv-seerne.

Han understreker at de ikke har til hensikt å styre tv-seerne i noen retning.

- Vi skal veilede, og gi nøktern og saklig informasjon. Vi skal si at folk er berørt og at de må ta et valg, sier Medietilsynets Karianne Hjørnevik.

AKTUELT NÅ