Hopp til innhold

Alt norsk personell er ute av Afghanistan

Det siste flyet med norsk personell i Afghanistan tok av fra Kabul i natt. Etter 20 år er dermed det norske militæret bidraget i landet over.

Norske helsearbeidere ved det militære sykehuset i Kabul.

Norske helsearbeidere ved det militære sykehuset i Kabul tidligere i år.

Foto: Eirik Veum / NRK

– Flyet forlot afghansk luftrom 05.26 i morges og er på vei mot Tbilisi, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til NRK.

Flyet skal mellomlande i den georgiske hovedstaden, før de flyr videre til Norge.

– De er her i løpet av ettermiddagen eller kvelden, sier forsvarsministeren.

Bakke-Jensen beskriver situasjonen for de siste som nå er i ferd med å evakueres som ekstrem:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Dette har vært en beleiret flyplass. Som også har hatt helt åpne terrortrusler, det har vært terroraksjoner forsøkt mot flyplassen, noen har lyktes, noen har ikke det. Forholdene de har jobba under har vært helt ekstreme i det siste, sier Bakke-Jensen.

Norge har ledet feltsykehuset på flyplassen i Kabul. I tillegg har Forsvaret hatt personell for å støtte Utenriksdepartementet i evakueringen fra Afghanistan. Det inkluderer personell fra spesialstyrkene.

– Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, sier Bakke-Jensen.

Forsvaret la fredag ut bilder som viser evakueringen av mennesker fra Kabul. Her sitter en gruppe flyktninger i lasterommet på et Hercules-fly.

Forsvaret la fredag ut bilder som viser evakueringen av mennesker fra Kabul. Her sitter en gruppe flyktninger i lasterommet på et Hercules-fly.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Ingen pasienter igjen på feltsykehuset

Det norskdrevne feltsykehuset ved flyplassen i Kabul er også pakket ned. Feltsykehuset skulle etter planen være drevet av norsk personell ut året.

Denne planen er endret i lys av de siste ukenes utvikling i Afghanistan.

Oberstløytnant Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Til NRK sier talsperson og oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter at det ikke er flere pasienter igjen på feltsykehuset.

Sykehuset har siden eksplosjonene i Kabul forrige uke tatt inn 50 pasienter til behandling.

– Det var ingen pasienter i det vi pakket sammen. De få som var igjen på fredag, ble sendt videre i systemet før den siste nedpakkingen ble iverksatt og soldatene trakk seg ut, sier han til nyhetsbyrået.

Ifølge Moen er det en helhetsvurdering gjort i samarbeid med amerikanske styrker i Afghanistan som førte til at uttrekningen skjedde nå.

Tbilisi, Georgia

Norske soldater leker med en afghansk jente på transittmottaket i Tbilisi, Georgia.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Raketter skutt mot flyplassen

Store deler av materiellet er pakket sammen, opplyser Moen. Men noe forbruksmateriell, som sprøyter og gasbind, blir igjen.

– Vi er veldig lettet for at de har tatt av fra Kabul, og er nå på vei til Tbilisi, sier Moen, og understreker at Forsvaret ser fram til å ta imot flyet på Gardermoen senere i dag.

Forsvaret har også stilt med C-130 transportfly for å frakte personell og materiell til og fra Kabul, og Norge har hatt personell i den multinasjonale luftbroen med C17-fly.

Forsvarsminister Bakke-Jensen vil selv ta mot flyet fra Kabul når det lander på Gardermoen.

– De siste dagene i Kabul har vært svært krevende for det norske personellet. I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadde. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

I Tbilisi har Norge hatt personell fra Brigade Nord der flyene med evakuerte fra Kabul har mellomlandet på vei til Gardermoen.

Mandag var det også et rakettangrep mot flyplassen i Kabul. Ifølge Reuters skal fem raketter være avfyrt mot flyplassen, men de ble skutt ned av rakettforsvarssystemet C-RAM som er installert på flyplassen.

Bildet av C-130J er tatt i Tbilisi, Georgia. Bildet er tatt i forbindelse med evakuering av norske styrker og personell ut fra Afghanistan i 2021.

Luftforsvaret bidrar med 35 personell og et C-130J Hercules transportfly for taktisk transportstøtte ut og inn av Kabul.

Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Det er ikke meldt om skadde eller drepte i angrepet.

Norske spesialstyrker som nå er i Norge jobbet tett med eliteavdelingen Crisis Response Unit 222 i Afghanistan.

Nå er det blant annet disse afghanske spesialsoldatene som Taliban leter etter.

Forsvarsministeren sier man har klart å hente ut noen av de som har vært i ekstremt utsatte stillinger.

– Og så får vi følge situasjonen og se hva vi klarer å gjøre i ettertid. Det viktigste er at verdenssamfunnet ikke skrur av lyset, holder Taliban ansvarlig for den utviklingen som kommer i Afghanistan nå, sier Bakke Jensen.

AKTUELT NÅ