Hopp til innhold
Analyse

Alliansens invitasjon endrer ikke spillet om regjeringsmakt

Alliansepartienes invitasjon til Stefan Löfven om samtaler er en forventet opptrapping i maktkampen om å danne en ny svensk regjering. Det er fremdeles like uavklart hvem som vinner.

WEB_INRIKES

MAKTKAMP: Både Socialdemokraternas Stefan Löfven og Moderaternas Ulf Kristersson kjemper om å bli statsminister i Sverige. Her under TV4s statsministerduell før valget.

Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix

Invitasjonen, som kom i form av en debattartikkel i Dagens Nyheter onsdag morgen, og ble fulgt av en lang rekke utspill i løpet av dagen,som ikke har bidratt til å løse opp den fastlåste situasjonen om ny regjering etter valget 9 september. Alle venter nå på det offisielle valgresultatet ,som i øyeblikket gir de tre rød-grønne partiene knappest mulig forsprang med 144 mot Alliansens 143 mandater.

Det grunnleggende premisset bak invitasjonen fra Alliansen i dag tidlig er at Socialdemokraternas Stefan Löfven må akseptere at hans regjeringsalternativ tapte valget og må gå av.

Her er noen viktige punkter som forklarer bakgrunnen for Alliansens utspill og hva som blir avgjørende i kampen om regjeringsmakten:

  • Vil vise samhold

For det første er invitasjonen et uttrykk for at de fire alliansepartiene vil holde sammen og ikke gi etter for Socialdemokraternas press om å løse opp de tradisjonelle blokkene og danne en sentrum/venstre regjering ledet av Stefan Löfven.

Alliansen gjentar også at de fire partiene ikke vil føre samtaler med Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna.

Dette illustrerer at Alliansens evne til å holde sammen blir avgjørende i kampen om regjeringsmakten i Sverige. Om de ikke lykkes kan de splittes i to: Enten i en slags høyreallianse med Sverigedemokraterna, Moderaterna og Kristdemokraterna, eller i en sentrum/venstreblokk der Centerpartiet og Liberalerna går over til Socialdemokraterna.

  • Mener flest stemmer må telle mest

Alliansepartienes logikk er at dagens regjering av Socialdemokraterna og Miljöpartiet uansett den siste fintelling av stemmer, er mindre enn de fire alliansepartiene, og derfor må innse valgnederlaget og innta rollen som opposisjon i Riksdagen.

Der må de bidra til brede forlik i viktige spørsmål for Sverige i årene framover, i saker som migrasjon, forsvarspolitikk , boligpolitikk og pensjoner.

En slik erkjennelse mener Alliansen er nødvendig for å skaffe Sverige en levedyktig regjering i en periode der landet står foran en økonomisk lavkonjunktur. De mener også at et slikt samarbeid vil hindre innflytelse fra Sverigedemokraterna.

  • Löfven vil kjempe til siste slutt

Socialdemokraterna avviste raskt Alliansens utspill ,som Löfven tolket som en invitasjon om å være et støtteparti i Riksdagen for en borgerlig regjering. Partiets gruppeleder i riksdagen raljerte over formen på det han kalte en merkelig invitasjon,fordi den samtidig inneholdt et krav om a Löfven umiddelbart måte trekke seg som statsminister og innse at han hadde tapt valget.

Stefan Löfven vil åpenbart ikke gå med på å kaste kortene frivillig, og har heller ikke gitt opp kampen om å etablere en ny regjering på tvers av de gamle blokkene, selv om han blir kastet 24 september slik Alliansepartiene varslet idag..

  • Avgjørende fintelling

Det alle venter på er det offisielle valgresultatet som blir kunngjort fredag ,og som i øyeblikket er et så og si helt jevnt løp mellom de to blokkene,med ett mandat i overvekt til de tre rød-grønne partiene med 144 mot 143 for Alliansen.

Selv om alliansepartiene mener styrkeforholdet mellom de tre rødgrønne partiene og Alliansen ikke er relevant, vil situasjonen kunne endre seg radikalt dersom opptellingen skulle snu mandatfordelingen i Alliansens favør.

Nå har altså de rød-grønne et knapt forsprang .Skulle Alliansen overta flertallet, har for eksempel Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sagt at det da er naturlig at de borgerlige overtar. Den demokratiske legitimiteten for en sosialdemokratisk ledet regjering vil derfor være betydelig svekket i en slik situasjon, og veien til regjeringsmakt for Alliansen mindre komplisert.

Når alliansepartiene inviterer til denne typen utspill like før det endelige valgresultatet foreligger,er det også et ledd i opinionskampen om hvem som er det legitime regjeringsalternativet.

De borgerlige partiene er naturligvis redd for at opptellingen skal bekrefte det nåværende styrkeforholdet mellom blokkene,og derfor vil de i størst mulig grad være med på svekke betydningen av en slik konklusjon.

De mener som sagt at de fire alliansepartiene uansett er større enn summen av Sosialdemokratene og Miljøpartiet som idag danner regjering,og at det er feil å regne med Vänsterpartiets mandater, som ikke sitter i regjeringen.

  • Jimmie er jokeren

Det som likevel kan skape usikkerhet om regjeringsspørsmålet er hvordan Sverigedemokraterna vil opptre, selv i en situasjon der Alliansen har flest mandater.

I prinsippet kan SD-leder Jimmie Åkesson blokkere enhver regjering. Dagens invitasjon fra Alliansen er derfor bare et logisk neste skritt i den maktkampen som pågår i Sverige. Den første viktige avklaringen er å få den endelige mandatfordelingen på plass.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ