Hopp til innhold

Alliansen-leder i retten for hatefulle ytringer: – Jeg skal ha full frifinnelse

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen møtte tirsdag i retten, tiltalt for grovt Nav-bedrageri og hatefulle ytringer.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen utenfor Oslo tingrett.

Foto: Einar Torkelsen / NRK

Ytringene Hans Jørgen Lysglimt Johansen er tiltalt for, var rettet mot jøder, muslimer og personer med homoseksuell orientering. De ble publisert på ulike plattformer i perioden fra 2017 til 2021.

Han nekter straffskyld.

– Jeg skal ha full frikjennelse, absolutt. Det er også sånn at jeg kommer antagelig ikke til å erkjenne noe skyld heller, for jeg forstår ikke tiltalen, sier Lysglimt Johansen til NRK før rettssaken.

Ifølge aktoratet skal han blant annet ha omtalt jøder som «barneskjendere» en rekke ganger og kalt jøder en underlegen gruppe. Han har også ytret at jøder står bak en global sammensvergelse.

52-åringen hadde tirsdag morgen med seg musikere med trommer utenfor Oslo tingrett, for å «sette stemningen».

– Dette er en ikke-sak, den burde aldri vært her. Det blir seks dager i retten, jeg har respekt for det, men vi vil vise ganske tydelig at det er en sak som ikke burde vært i retten i det hele tatt, sier Lysglimt Johansen.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen

Johansen (i midten) med forsvarere Bjørn Robert Antonsen og Jonas Berge.

Foto: Einar Torkelsen / NRK

Nektet å svare

Da retten gikk gjennom flere av tiltalepunktene som gjelder hatytringer, erkjente Johansen seg ikke skyldig på flere av punktene.

Men han nektet også å svare dommeren flere ganger. Han sier at han ikke forstår flere av tiltalepunktene, og ba gjentatte ganger om å få stille spørsmål ved disse.

Jeg føler meg overkjørt, sier Johansen til dommeren.

Dommeren ba ham flere ganger om å være stille, og at han skulle få anledning til å stille spørsmål senere.

– Du må være stille, sier hun til Johansen.

Til NRK sier Johansen at han utsettes for et rettsovergrep.

– Det er derfor jeg har prøvd å bryte inn flere ganger og ta dette med dommeren. Men dessverre er dette avtalt spill. Det er avtalt spill mellom dommeren og mine advokater, at det er sånn det skal være, for hun vil ikke ha forstyrrelser i sin prosess, sier han.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen

Lysglimt danser og synger «Hare Krishna» sammen med musikere utenfor rettslokalene.

Foto: Einar Torkelsen / NRK

Avbrøt flere ganger

Statsadvokat Carl Graff Hartmann viet mye tid i retten til å vise frem en rekke ytringer Johansen har publisert på nettet.

Innimellom nikker han anerkjennende til det som leses opp. I tillegg avbrøt han retten flere ganger.

– Vi er nødt til å ta dette oppgjøret mot jødene nå. Vi har fått nok. Jeg selv er drittlei av at jødene skal få pushe frem dette falske holocaustnarrativet, skrev Johansen på X i fjor høst.

Hartmann sier til NRK at det særlig er de hatefulle ytringene til Johansen som påkaller oppmerksomhet.

– Han har kommet med mange uttalelser som påtalemyndigheten mener er i strid med straffelovens bestemmelse om at man ikke får lov å fremsette slike hatefulle ytringer, sier han.

Lysglimt aktorat

Politiadvokat Anders Lafton Briskodden og statsadvokat Carl Graff Hartmann i retten.

Foto: Einar Torkelsen / NRK

Det er foreløpig ikke kjent hva slags påstand aktoratet kommer til å legge ned. Hartmann peker på at retten ofte er mer tilbakeholden med å straffe veldig strengt i saker om hatefulle ytringer, fordi det kan være i grenseland mot ytringsfriheten.

– På den annen side er det en del skjerpende momenter i denne saken som kanskje taler for at straffen skal være noe strengere enn det man ofte har, sier Hartmann.

Omfattende tiltale

Det er satt av to uker til å behandle den fem sider lange tiltalen. I den er det listet opp en rekke innlegg som aktoratet mener rammes av straffelovens forbud mot diskriminerende eller hatefulle ytringer.

Disse er framsatt på Twitter, videotjenesten BitChute, TikTok, og Instagram.

Flere av meldingene tar inn tradisjonelle konspirasjonsteorier som går igjen i høyreekstreme miljøer.

– Det er snakk om ytringer framsatt på nettet, der formen er både skrevne meldinger, videoer der tiltalte snakker, og såkalte memes, sa statsadvokat Carl Graff Hartmann til Filter Nyheter i fjor vinter.

Lysglimt Johansen er også tiltalt for skremmende eller hensynsløs atferd, på grunn av flere meldinger om den tidligere forstanderen av Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Lysglimt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen utenfor rettslokalene.

Skal filme forklaringen

Lysglimt Johansens advokat har sagt at ytringene må forstås og tolkes i den sammenhengen de er framsatt, og derfor er beskyttet av ytringsfriheten.

Johansen har fått tillatelse til å filme sin egen forklaring i retten.

Oslo tingrett skriver i en kjennelse at hensynene som begrunner regelen om filmforbud og som skal ivareta tiltaltes rettigheter, ikke kommer på spissen når det er tiltalte som filmer seg selv på eget initiativ.

Retten er også til dels enige med Lysglimt Johansen i at saken har offentlig interesse. Retten har likevel satt ned foten for direktestrømming av forklaringen.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann anket avgjørelsen, fordi han var bekymret for at filmingen ville føre til ytterligere spredning av ytringene.

Lysglimt diskuterer saken med forsvarer Bjørn Robert Antonsen.

Lysglimt diskuterer saken med forsvarer Bjørn Robert Antonsen.

Foto: Einar Torkelsen / NRK

Risikerer fengsel

Alliansen-lederen er også tiltalt for forsikringsbedrageri og Nav-bedrageri.

Ifølge tiltalen skal han ha fått over 665.000 kroner for mye i dagpenger fra Nav i perioden 2017 til 2019. Dette punktet kan i ytterste konsekvens medføre fengselsstraff i seks år.

Hatefulle ytringer har en strafferamme på bot eller fengsel i inntil 3 år.

Lysglimt Johansen og partiet Alliansen har flere ganger vært i hardt vær.

Til tross for at partiet stilte med liste i alle fylker ved forrige stortingsvalg, endte de med en oppslutning på 0,1 prosent. Partiet har nylig byttet navn til Alliansen – Alternativ for Norge.

AKTUELT NÅ