Alle som skal til USA må gjennom et sikkerhetsintervju på flyplassen

Fra og med i dag må alle passasjerer, inkludert de som mellomlander i USA, gjennom et sikkerhetsintervju på flyplassen. – Vårt råd til reisende er å beregne ekstra god til når de skal til USA, sier pressekontakt i SAS, Tonje Sund.

Gate C på nye Oslo lufthavn som åpner offisielt torsdag 27.

Alle flyselskaper som flyr til USA er pålagt å utføre den utvidede sikkerhetssjekken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Amerikanske myndigheter innfører strengere sikkerhetskontroll ved å intervjue passasjerer som skal reise til, eller mellomlande i, USA.

– Intervjuene som vi er pålagt fra amerikanske myndigheter å utføre, vil bli utført enten ved innsjekk eller ved gaten. Og da vil det være et utvalg spørsmål passasjerene vil bli spurt, sier Sund.

Hva skal dere spørre om?

– Det kan være spørsmål som «har du pakket bagasjen selv?», eller «hva har du med deg i bagasjen?». Dette er spørsmål som er kjent for reisende som har vært i USA før. Det nye er at alle passasjerer skal gjennom et sikkerhetsintervju, sier hun.

Sund oppfordrer alle reisende til USA om å være tidlig ute på flyplassen.

– Intervjuene kan ta tid, så vårt råd til reisende er å beregne ekstra tid i forhold til det de ellers ville gjort når de skal reise til USA.

– Kan bli nektet innreise

Hun forteller at det er flyselskapenes bakkepersonale på Gardermoen som skal utføre intervjuene.

– Neste skritt, hvis man ser at det er behov for det etter et sikkerhetsintervju, er en ekstra screening hvor man sjekker håndbagasje og stiller nye spørsmål.

– I ytterste konsekvens så kan man bli nektet å reise til USA, men vårt fokus er å gjennomføre prosessen og sørge for at reisende kommer seg av gårde, sier Sund.

Tidligere i år innførte Trump-administrasjonen et forbud mot laptoper i håndbagasjen til passasjerer fra flere land i Midtøsten og Nord-Afrika. Forbudet ble opphevet i juli.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger