Hopp til innhold

Alle Norwegian-piloter kan bli tatt ut i streik fra onsdag

Dersom ikke partene blir enige varsler Parat at alle pilotene kan værende på bakken fra onsdag.

Pressekonferanse Parat om Norwegian-streik

VARSLER OPPTRAPPING: Parat og pilot-foreningen i Norwegian sa under en pressekonferanse lørdag morgen at streiken kan bli trappet opp fra onsdag dersom de ikke kommer til enighet med Norwegian.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det sa representanter for Norwegian-pilotene og fagforeningen Parat under en pressekonferanse lørdag morgen.

YS-forbundet varsler at de vil trappe opp streiken fra og med onsdag dersom partene ikke kommer til enighet innen den tid.

Da vil alle pilotene, 650 tilsammen, bli tatt ut i streik.

– Det var ingen andre valgmuligheter for pilotene. Når alt kom til alt, handlet det om noe så grunnleggende som å få en tariffavtale, sa Parat-leder Hans Erik Skjæggerud på pressekonferansen.

Stor avstand

Meklingen mellom Norwegian og flygerne førte ikke frem, og kort tid etter midnatt bekreftet Parat at streiken var et faktum. Dermed er 70 piloter allerede tatt ut i streik.

En langvarig og stor streik vil ramme Norwegian hardt. Under fjorårets streik tapte flyselskapet over 100 millioner kroner, ifølge Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

– Dersom arbeidstakerne tar ut ytterligere 650 så vil jo selvfølgeig virksomheten rammes veldig sterkt, sier Lothe til NRK.

Han sier avstanden mellom partene er stor.

– Pilotene ønsker at norske lønns- og arbeidsvilkår ikke bare skal gjelde Norge, men skal gjelde i Skandinavia, og da ønsker de å eksportere norske arbeidsvilkår ut i verden. På sikt gjør det at selskapet ikke blir konkurransedyktig og det er selvfølgelig helt uakseptabelt, sier Lothe.

For de som skal reise denne helgen, ser det imidlertid ikke bekmørkt ut. Norwegian opplyser på sine nettsider at flygningene vil gå som normalt, også langdistanseturene til USA og Thailand.

Får utenlandsk støtte

Den europeiske transportarbeiderføderasjon gir sin fulle støtte til pilotene, og sier de vil gå til aksjon mot Norwegian om selskapet leier inn piloter fra andre land ved en eventuell streik.

– Vi kommer til å støtte våre kolleger som er organisert i Parat dersom det blir nødvendig. Nå er det jo fortsatt et håp om at partene blir enige til midnatt, sa politisk sekretær François Ballestero i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF), til NRK.

Striden står om mer enn lønn. Mens selskapet vil ha lønnsfrys, kutt i pensjoner og kutt av kostbare forsikringsordninger, er pilotenes viktigste krav at de får ny tariffavtale med det de kaller en «reell arbeidsgiver». De ønsker en tariffavtale med morselskapet Norwegian Air Shuttle, og ikke med Norwegian Air Norway som de oppfatter som et «pappselskap».

AKTUELT NÅ