Hopp til innhold

Ungdomspartiene sier nei til Oslo-OL

Oslo 2022 og idretten skyver flertall blant ungdom foran seg når de skal argumentere for OL i Oslo. Samtidig sier nesten samtlige ungdomspartier klart nei til arrangementet.

Skisse for OL i Oslo i 2022

Slik tenker arrangørene at OL i Oslo skal arte seg i 2022. Alle bortsett fra ett ungdomsparti sier nei.

Foto: Eva Marie Bulai

– Ja!

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har akkurat svart på spørsmålet om ungdomspartiet hans er for eller mot OL i Oslo 2022 på sin første debatt som ungdomspartileder på Arendalsuka 2014.

Men han står alene.

For samtlige av de andre ungdomslederne i alle de andre partiene som er representert på Stortinget svarer kategorisk nei.

Det er et nytt skudd for baugen for forkjemperne for OL i Oslo.

«Ungdom sier ja til OL på hjemmebane»

Både etaten i Oslo kommune som jobber med å søke om statsgaranti for å arrangere OL og idretten har nemlig skjøvet et ungdomsflertall foran seg som et argument for å sende søknaden.

Så sent som 14. juli skrev direktør Eli Grimsby en kronikk på hjemmesidene til Oslo 2022 der hun etterlyser mer etterrettelighet i OL debatten. Der skriver hun blant annet:

«I gjentatte meningsmålinger svarer et flertall av ungdommen JA til et OL på hjemmebane. Den ferskeste landsrepresentative undersøkelsen har TNS Gallup gjort på oppdrag fra Oslo2022. Denne ble gjennomført 11.-22. juni og nærmere 2000 fordelt over det ganske land ble spurt om å si sin mening. Blant de under 30 år stiller 52,3 % seg positive til OL-søknaden, mens 28,3 % er negative. Det er også verdt å merke seg at nei-andelen er synkende i befolkningen totalt, og under 50 % i den samme undersøkelsen, mens ja-andelen er 35,5 %.»

Men nå svarer altså representantene for AUF, SU, Fremskrittspartiets Ungdom, KrFU, Unge Venstre, Senterungdommen og Grønn Ungdom klart nei til lekene på norsk jord i 2022.

Det er et skudd for baugen for ungdomsalibiet.

AUF: – IOC ikke i tråd med våre verdier

Avtroppende AUF-leder Eskil Pedersen er klar på hvorfor svaret er klart nei fra AUF sin side.

– Vi er ikke mot at Norge skal arrangere OL én eller annen gang, men vi mener at det OL som det legges opp til nå er for dyrt, sier Pedersen før han fortsetter.

– Dessuten er ikke IOC (den internasjonale olympiske komité, red.anm) i tråd med de verdiene og det OL som vi ønsker. Den OL søknaden som ligger nå er ikke god nok, og da ønsker vi å støtte det.

Han tar målingene Oslo 2022 og idretten viser til med stor ro.

– De vil endre seg over tid, og dessuten lar ikke jeg meningsmålinger styre hva jeg mener. Det bør heller ikke politikere gjøre. Vi har sagt at vi ikke er mot at vi kan arrangere OL en eller annen gang, men idretten og IOC må ta innover seg at det er stor skepsis på grunn av store overskridelser og en lite demokratisk organisasjon. Den OL-søknaden som ligger på bordet kunne ikke vi gå inn for, og det kunne ikke mange av de andre ungdomspartiene heller, sier Pedersen.

Pedersen får støtte av lederen i KrFU, Emil André Erstad.

– OL i Oslo er en stor utgiftspost hvis vi skal redde velferdsstaten og de utfordringene den står overfor. Vi må også gi IOC en tydelig beskjed om at vi ikke ønsker å ha et arrangement som ikke tar hensyn til demokratiske rettigheter og som er en veldig lite demokratisk organisasjon, sier Erstad.

Han tror ungdomspartiene er i takt med unge velgere til tross for meningsmålingene idretten og Oslo 2022 viser til.

– At Unge Høyre velger å bruke masse penger på en stor fest i Oslo når det er så store utfordringer i velferdsstaten tror jeg er uklokt, sier Erstad.

– Kjøper ikke sjampanje når du er på Luksusfellen

Den kritikken lar ikke Unge Høyre-lederen seg affisere av.

– Vi har sagt at vi er for et nøkternt OL fordi vi mener at hvis vi er for OL som idé, så er også demokratiske land nødt til å være med å arrangere. Hvis ikke blir det en paradegren der autoritære regimer kan vise frem hvor mye penger de klarer å bruke, sier Tonning Riise.

Han holder imidlertid fast på kriteriet om nøkternhet i arrangementet.

– Derfor mener jeg partiene som vurderer å si ja til OL går sammen om å tilby en begrenset statsgaranti som et signal til IOC om at vi ikke ønsker å være med den pengegaloppen vi har sett i de siste OL, sier Unge Høyre-lederen.

Det får FpU-leder Atle Simonsen til å fnyse. Han klarer ikke å forstå hvorfor Unge Høyre er for OL.

– Hvorfor de som eneste ungdomsparti er for er et godt spørsmål. Vi er klokkeklare på at det å bruke mellom 35 og 50 milliarder kroner på en slik fest er for mye. Unge Høyre sier de er for et nøkternt OL mens deres egen kulturminister sier de godtar alle krav fra IOC, sier Simonsen før han avslutter.

– Å arrangere LO er som å være med på luksusfellen, og er du med der kjøper du ikke mer sjampanje.

AKTUELT NÅ