All stans forbudt bak Stortinget

Etter bekymringer fra stortingsrepresentanter vil det i framtida bli ulovlig å stoppe varebiler og andre kjøretøy bak Stortinget.

Hensatt varebil i Akersgata bak Stortinget

Også da NRK besøkte Stortinget i dag hadde varebiler stoppet svært nært bygget på baksiden i Akersgata.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Det er klart etter at Stortingets sikkerhetsseksjon, Oslo kommune og politiet har blitt enige om at gatebiten bak nasjonalforsamlingen skal omskiltes av sikkerhetshensyn.

I et nytt vedtak fra Oslo-politiet er det bestemt at det skal være forbudt å stoppe biler i området helt inntil Stortingets bakside.

– Det blir all stans forbudt fra gangveien ved Stortingsgata og forbi baksiden av Stortinget til Karl Johans gate. Det forbudet er helt absolutt, og ingen kan da stanse biler bak Stortinget, sier sikkerhetssjef på Stortinget Berit Michelet til NRK.

Dette innebærer nye skilter i gata. De som i framtida stopper der vil risikere bøter og eventuelt borttauing fordi man mener det er en sikkerhetsrisiko at kjøretøyer får stå så nært Stortingets yttervegger og dermed politikernes kontorer.

Arild Stokkan Grande på Løvebakken

Arild Stokkan Grande kunne for noen uker siden fortelle om en sterk bekymring blant flere representanter på Stortinget i forhold til sikkerheten.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Avgjørelsen kommer etter at flere stortingsrepresentanter gikk ut og var bekymret for sikkerheten når store varebiler fritt kunne parkere helt inntil Stortingsbygningen.

Les også: Bekymrede politikere vil stenge Akersgata bak Stortinget

Arild Stokkan Grande fra Arbeiderpartiet mente blant annet at personer med uærlige hensikter enkelt kunne utnytte det han anså som en svakhet i sikkerheten ved Stortinget. Han gikk derfor så langt som å kreve at gata ble fullstendig stengt.

– Jeg mener man umiddelbart bør sperre gata for biltrafikk, men at det fortsatt skal være mulig å gå her, sa Arbeiderparti-politikeren til NRK.

Dette har han foreløpig ikke fått gjennomslag for, men sikkerhetsseksjonen og politiet har likevel hørt på de bekymrede stortingsrepresentantene.

– Handler om trygghetsfølelse

Sikkerhetssjef Michelet opplyser til NRK at tiltaket med å få nye skilter som forbyr all stopp bak Stortinget bare er en del av en større prosess. Hun håper at folk vil respektere de nye reglene.

– Vi håper virkelig at publikum vil forstå hensikten med at disse skiltene kommer. Sikkerheten må ivaretaes for Stortingets lokaler, sier sikkerhetssjefen.

Berit Michelet

Sikkerhetssjef Berit Michelet har fått vedtaket om stans forbudt. Nå venter hun bare på at skiltene skal komme opp, men i mellomtiden kan hun fortsatt peke ut flere biler som står nært Stortingets bakside.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Stortingets sikkerhetsseksjon arbeider nå med en ny risiko- og sårbarhetsanalyse for Stortinget.

I gjennomgangen sees det blant annet på trafikken og aktiviteten i områdene rundt bygget som huser vår nasjonalforsamling. Etter tett samarbeid med kommunen og politiet har de som et resultat av dette arbeidet derfor bestemt seg for å begynne med å sette en stopper for hensatte biler rett bak Stortinget.

– Det handler om sikkerhetstiltak og folks trygghetsfølelse knyttet til trafikken i Akersgata. Det er veldig kaotisk når det står lastebiler og privatbiler parkert rett utenfor, sier Berit Michelet som derfor ba politiet om kommunen om hjelp til en hasteendring.

På litt lengre sikt kan hun derimot ikke hverken bekrefte eller avkrefte nye sikkerhetstiltak.

Les også: Stortingspresidenten innrømmer svakheter

Skiltingen som innebærer all stans forbudt fjerner ikke drosjeholdeplassen på andre siden av gata, og trafikken gjennom Akersgata vil også fortsette å kunne passere Stortingets bakside enn så lenge. Prosessen rundt sikkerheten for hele Stortinget kan innebære nye tiltak i framtida.

Les også: Stortinget uten sikring over én time etter bomben i regjeringskvartalet
Les også: – Hvis jeg hadde hatt en bombe, kunne jeg bare forlatt bilen her

NRK er kjent med at det vil komme både synlige og usynlige sikkerhetstiltak, og presidentskapet på Stortinget har blant annet vedtatt at det skal gå an å stenge Løvebakken for biltrafikk.

– Skal ha et så åpent Storting som mulig

Line Henriette Hjemdal

Line Henriette Hjemdal synes det er bra at noe gjøres.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

I gangene på Stortinget har bekymringen rundt varebiler og andre biler som parkerer helt inntil bygget vært et samtaleemne helt siden 22. juli.

– Dette har vært en viktig sak for oss fordi det er viktig med sikkerhet rundt landets nasjonalforsamling. Presidentskapet her på Stortinget tok opp saken etter 22. juli og nå kommer det endringer, sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal fra KrF til NRK.

Hun mener det er bra at det nå kommer innstramminger.

– Dette er et viktig første steg. Noen steder i sentrum må også bilene kjøre, men nå har vi i alle fall klart å få slutt på at biler kan stoppe her og det er viktig. For det kan ikke være slik at varebiler og andre biler kan stanse fritt her uten at sikkerheten er tatt hensyn til, sier Hjemdal.

KrF-politikeren mener det er viktig at både de som til daglig jobber på Stortinget og de som besøker bygget skal føle seg trygge. Hun mener derfor at noen innstramminger må til selv om prinsippet om åpenhet står sterkt.

– Vi skal ha et så åpent Storting som vi kan, for vi er folkets representanter. Samtidig må det også være sikkerhet rundt oss fordi demokratiet er avhengig av også det, sier hun til NRK.

Les også: – Hvis kontakten med folket blir vanskeligere, har demokratiet tapt

SISTE NYTT

Siste meldinger