Normal

Alice Asplund: – Setter Forsvaret i et dårlig lys

Alice Asplund, som ble beordret til å bade naken under en feltøvelse i Forsvaret, reagerer på at Forsvaret ikke vil endre lovene og reglene som gjorde at den ansvarlige offiseren slapp refs.

Alice Asplund

Alice Asplund ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts da hun ble beordret til å bade, men ble nektet av løytnanten som ledet øvelsen.

Foto: Georg Austad/Forsvaret

Alice Aspelund

– Det er sikkert mange som er usikre og lurer på hvordan det er i Forsvaret og da synes jeg det er fint om man kan vise på en tydelig måte at det ikke er greit, sier Alice Asplund til NRK.

Foto: Privat

– Jeg synes at det setter dem i et dårlig lys med tanke på at de vil ha inn flere jenter i Forsvaret, sier Alice Asplund til NRK etter at beslutningen om ikke å endre reglene er kjent.

Høsten 2011 ble hun beordret til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige soldater mens befalet så på.

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa hun den gang til Avisa Nordland.

Løytnanten som ledet øvelsen ble først ilagt bot, men etter anke ble refsen opphevet.

Nå reagerer Asplund på at Forsvaret heller ikke vil endre regelverket som gjorde det mulig å beordre henne til å bade naken.

– De har gått ut og sagt at det som skjedde ikke er akseptabelt og så blir det ikke noen konsekvenser ut av det, sier hun til NRK.

Første kull kvinner

Til sommeren kommer det første kullet med vernepliktige kvinner inn for å avtjene førstegangstjenesten.

Rundt 9000 soldater skal i juli inn i Forsvaret og etter lovendringen om kvinnelig verneplikt vil mange av dem være kvinner.

Snaut fem år etter at hun selv ble utsatt for en nedverdigende opplevelse, tror Alice Asplund at mange av dem som skal inn Forsvaret er usikre på hva som venter dem.

Hun tror ikke Forsvarets planer om holdningsskapende arbeid er nok, og vil at det blir sendt tydeligere signaler.

– Det kommer veldig mange, både gutter og jenter, etter meg fremover og jeg synes det er viktig at man gir et klart signal om at det ikke er rett, at man ikke bare snakker om det, sier Asplund til NRK.

En kvinnelig menig i Bodø måtte kle seg naken og vaske seg nedentil og under armene foran medsoldater. Kvinnen reagerte med dyp sorg og fornedrelse. Forvaret beklager hendelsen på det sterkeste.

SYK OPPLEVELSE: Alice Asplund ble tvunget til å bade naken sammen med mannlige soldater. Overfor NRK har hun tidligere beskrevet opplevelsen som «syk».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger