Hopp til innhold

Alene med Mette-Marit på slottet

Neste uke kommer prins Charles til Oslo for å delta på en klimakonferanse. Han skal bo på slottet, men både kongeparet og kronprinsen er utenbys.

Mette Marit og prins Charles

Prins Charles tar i mot Mette-Marit i London i 2005.

Foto: Odd Andersen/Pool / REUTERS

Mette-Marit og prins Charles

Mette-Marit og prins Charles i London

Foto: ODD ANDERSEN / AFP
Kronprinsesse Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Prins Charles på bryllupet til kronprinsparet

Prins Charles på bryllupet til kronprinsparet

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I dag bekreftet det britiske kongehuset at prins Charles kommer til Oslo for å delta på The Oslo Climate and Forest Conference, et toppmøte om skog og klima.

Omlag 50 land er representert på konferansen, inkludert rundt 8 statsoverhovuder eller regjeringssjefer og 25 ministre. Møtet er et initiativ fra Jens Stoltenberg og Frankrikes president Nicolas Sarcozy.

Middag på onsdag

Etter det NRK kjenner til kommer prins Charles til Oslo onsdag, og skal bo på slottet. Kronprinsesse Mette-Marit skal være vertskap, siden kongeparet og kronprinsen er utenbys.

Kongeparet er på Festspillene i Bergen, mens kronprinsen er på vei til World Expo i Shanghai.

Onsdag kveld skal prinsen og kronprinsessen dra til middag på Lysebu med statsministeren som vertskap.

- Prins Charles skal bo på slottet når han er her, og kronprinsessen er vertskap, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen til NRK.no.

Sist prins Charles var i Norge var under kronprinsbryllupet i 2001.

Egne leiligheter

Kronprinsparet har en egen leilighet i slottet, og det er flere leiligheter for besøkende. Besøksleilighetene ligger i en annen fløy enn kronprinsparets leilighet.

Gjeruldsen sier at han ikke kan kommentere hvordan prinsen vil innlosjeres.

Det er 173 rom i Det kongelige slott. Slottet ble reist for kong Karl III Johan, men sto ikke helt ferdig før i 1849, under Oscar I, ifølge Wikipedia.

Det største arbeidet som har vært utført i nyere tid er totalrenoveringen i 1990-årene. Det var særlig det elektriske anlegget, kjøkken- og sanitærinstallasjonene som måtte gjøres noe med.

Samler ledere og eksperter

Miljøkonferansen holdes på Holmenkollen Park hotell torsdag neste uke, etter middagen for delegasjonsledere på Lysebu onsdag kveld.

Konferansen samler stats- og regjeringssjefer, miljøvernministre, eksperter, internasjonale organisasjoner og frivillige organisasjoner fra en rekke land som er engasjert i arbeidet for bevaring av verdens regnskoger. Fra norsk side deltar også miljøvernminister Erik Solheim.

Formålet med konferansen er å etablere et globalt partnerskap for å redusere klimautslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland og bidra positivt til FNs klimaarbeid.

Kong Harald kommer tilbake til Oslo og holder lunsj for tilreisende stats- og regjeringssjefer i forbindelse med klimakonferansen på torsdag, men da skal prins Charles allerede ha reist.

Klimaengasjert prins

Prins Charles har et stort klimaengasjement, han har laget film om klimautfordringene , og har en egen organisasjon som jobbar med temaet.

Prinsen har fulgt Norges innsats for å hindre avskoging, og har hatt flere møter med Jens Stoltenberg.

Han har tidligere skrytt av Norges arbeid på feltet.

Se video: Prins Charles skryter av Norge

Video nsps_upload_2009_12_15_19_11_58_1554.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Trailer for prins Charles' klimafilm Harmony

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger