Hopp til innhold

Aldri vært lenger fra et folkeparti

Audun Lysbakken sa han skulle skape et «sosialistisk folkeparti» da han ble klappet inn som leder i 2012. To år etter ligger partiet i stabilt sideleie under sperregrensen.

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken og SV har etablert seg på et nivå rett under sperregrensen på meningsmålingene. Nå kan motbakken bli enda brattere.

Foto: Svein Olsson/NRK

– Jeg er sikker på at hovedgrunnen til at SV har gått tilbake i valg er at det ble vanskelig å se forskjell på de to partiene på venstresiden. Da gikk velgerne til det største.

SV-leder Audun Lysbakken sitter i studio til Politisk kvarter i NRK P2 og forsøker å forklare hva som har gått galt med SV, hvorfor de har tidenes minst lojale velgere og hvorfor tidligere SV-velgere flokker seg om Ap.

For SV er langt unna det sosialistiske folkepartiet og den utbreiingen av partiet Lysbakken lovet 11. mars 2012.

Fra vondt til verre

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken la frem sin visjon for et Sosialistisk folkeparti 11. mars 2012.

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Da gikk han på talerstolen og takket for tilliten etter å ha blitt valgt til ny SV-leder etter Kristin Halvorsen. Hun valgte å gå av da det ble klart at partiet fikk 4.1 prosents oppslutning i kommunevalget og 4.3 prosent i fylkestingsvalget i 2011.

Men nå skulle altså Lysbakken reise partiet. I talen sa han blant annet:

– De siste valgene har vi glidd mot sør, og vi har gått ekstra sterkt tilbake i mange distriktsområder. Vi i den nye ledelsen lover å være veldig oppmerksomme på de behovene vi har for å styrke oss utenfor de store byene. Vi skal skape et sosialistisk folkeparti for by og bygd fra nord til sør i Norge.

Klappsalvene fra landsmøtet på Gardermoen for nesten nøyaktig to år siden har stilnet i takt med både meningsmålinger og valgresultat. For da velgerne gikk til stemmeurnene i begynnelsen av september 2013 var det lite som luktet av folkeparti.

Partiet lå lenge an til å komme under sperregrensen og sitte igjen med kun Heikki Holmås på Stortinget, men de berget seg med et nødskrik.

Oppslutningen endte på 4.1 prosent.

Torsdag viste en måling Norstat har gjort for NRK at partiet var nede i katastrofale 2.8 prosent. Samtidig viser snittet av Norstats målinger fra oktober 2013 til mars 2014 en gjennomsnittlig oppslutning på 3,8 prosent fra valget til nå.

Er det regjeringsslitasje som er svaret på hvorfor det går så galt for SV?

– Dere har ikke dekning for å si at det har gått nedover med SV på dramatisk vis etter valget.

Dere ligger under sperregrensen på snitt av alle målinger. Det er det vel ikke mulig å komme bort fra?

– Nei, men resultatet i valget var en bevegelse alle har kunnet se over mange år. Det er veldig lett å se hva som var årsaken. Så er det ikke sånn at den type regjeringsslitasje slipper taket over natten. Vi skal jobbe godt for å tydeliggjøre SVs stemme og vårt prosjekt og verdier. Gjør vi det vil vi få betalt over tid, sier Lysbakken.

Takvam: – Kan bli enda vanskeligere for SV

Magnus Takvam

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK tror en venstredreining i Aps retorikk kan straffe SV ytterligere på meningsmålingene.

Foto: NRK

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier motbakken kan bli enda brattere for SV i årene som kommer.

– SV og Ap lever i en symbiose der et Ap. Når Ap går mot høyre i politikken blir SV større. Nå er imidlertid Ap i opposisjon. Det betyr at de blir mer maktkritiske og får en mer venstreorientert retorikk, sier Takvam.

Det er kan være dårlig nytt for SV, og det er mer.

– Ap har ønsker å fornye seg, og tar sikte på å også bli det ledende miljøpartiet i norsk politikk. Det forsterker SVs problem, sier Takvam.

Han ser ingen rask løsning for å heve partiet. Samtidig sier kommentatoren at de fleste vil være enige i at det finnes rom til et parti til venstre for Ap.

– Én av de største utfordringene til SV er at de ikke har en organisasjon som klarer å holde på kjernevelgerne sine slik Sp og KrF har. Når 80 prosent av velgerne hele tiden faller fra må de stadig ut og finne nye grupper de kan hente velgere fra. Langsiktig er de avhengige av å bygge en bedre organisasjon og et bedre nettverk rundt partiet, sier Takvam.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger