Hopp til innhold

Nå er det rekordmye UV-stråling: – Beskytt barna!

Aldri før har det vært viktigere å beskytte barna mot sola enn nå, advarer eksperter. De frykter at solskader kan føre til hudkreft, og ber foreldre bruke både høy solfaktor og klær som beskyttelse.

SOMMERFERIE

UV-REKORD: Det har aldri før blitt målt så mye UV-stråler fra Sør-Norge og opp til Trøndelag som nå. Det gjør ekspertene bekymret for de små barna.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Det er nå mye kraftig sollys ute. Små barn har tynn hud og dermed et stort behov for å beskytte huden skikkelig, sier seksjonsoverlege ved barneavdelingen ved Haukeland universitetssykehus, Hallvard Reigstad.

Han sier situasjonen oppleves som ekstrem, og får støtte av Lill Tove Nilsen, forsker på UV-stråling, ved Statens strålevern.

Lill Tove Nilsen

FARLIGE STRÅLER: – Mye sol fører til mye UV-stråling, sier Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det har aldri før blitt målt så mye UV-stråling for mai måned. Dette gjelder for hele Sør-Norge og opp til Trøndelag, sier Nilsen.

Det er ikke hull i ozonlaget, men mye sol som har sørget for at det nå er høy forekomst av UV-stråler.

Dette bekymrer ekspertene NRK har snakket med. Barn som utsettes for sterkt sollys kan få solskader på lang sikt. Overlege Reigstad er mest bekymret for hudkreft.

Klinikkoverlege Hallvard Reigstad

BESKYTTELSE: – Barn må beskyttes med klær og smøres fra første dag, sier overlege ved Haukeland universitetssykehus, Hallvard Reigstad.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Mye tyder på at både total eksponering for kraftig sollys og gjentatte solskader fører til hudkreft, sier han.

– Solkrem blir for klissete

Familien Eriksen Oswald har tilbrakt en solfylt dag på Frognerbadet, men latt være å bruke den medbrakte solkremen.

– Det er lurt å smøre seg, men det blir så klissete når man skal opp og ned av vannet, sier Jørgen Oswald.

Hverken han, kona, eller de to sønnene har brukt solkrem.

solkrem, Frognerbadet

VAR MEST UNDER VANN: Familien Eriksen Oswald var for det meste under vann og brukte ikke solkrem søndag. Fra venstre: Mor Hege Eriksen Oswald, sønnene Adrian Rando Oswald (11) og Arthur Emrik Oswald (8), og far Jørgen Oswald.

Foto: Kjartan Rørslett

– Jeg har ikke blitt brent selv om jeg ikke har brukt solkrem, og vi har for det meste vært under vann. Ungene har et godt grunnlag, så jeg tror det går bra, sier Hege Eriksen Oswald.

Noen som derimot aldri går ut i sola uten en god solkrem med høy faktor, er kreftsykepleier Line Haakenstad og datteren Linn Amalie (10). De har smurt seg godt i løpet av dagen, som ble tilbrakt i Frognerbadet.

– Som helsearbeider har jeg sett mange tilfeller av ondartet føflekkreft. Krefttypen sprer seg hvis det ikke tas i tide. Vi har høy forekomst av dette i Norge, så det er et lite varsko til folk om at de må tenke seg om når de er i solen, sier Haakenstad.

– Bruk bekledning som beskyttelse

Ekspertene anbefaler foreldre å bruke både solkrem og klær til å beskytte barna mot sola. Høy solfaktor, gjerne 50, er bra, men det beste er å bruke bekledning som beskyttelse.

– Solhatt og svalende bomullstøy slik at barna beskyttes mot direkte sollys, utdyper Hallvard Reigstad.

– Små barn skal ikke ha sol på kroppen, de skal beskyttes for å unngå senskader, sier overlegen.

AKTUELT NÅ