Al Jazeera forteller om demokratibygging i Norge

TV-kanalen har fått nyhetskanaler i USA til å skjemmes over egen dekning av revolusjonene i Nord-Afrika. Nå er de i Norge for å snakke om ytringsfrihet.

Video Nyhetssjef i Al Jazeera Mostefa Souad i Norge

Nyhetssjef i Al Jazeera Mostefa Souad er i Norge for å snakke om menneskerettigheter.

– Al Jazeeras Egypt-dekning får USAs nyhetskanaler til å skamme seg, skrev det kjente nettmagasinet salon.com i USA under protestaksjonene i Egypt.

Omtrent samtidig la varslernettstedet Wikileaks ut følgende melding på Twitter:

«Ja, vi kan ha hjulpet Tunisia og Egypt. Men la oss ikke glemme elefanten i rommet: Al Jazeera - og parabolantenner»

Siden starten av «Øya» (Al Jazeera oversatt til norsk, red.anm) i 1996 har medarbeidere blitt bortført, såret og drept, redaksjoner har blitt bombet og journalister har blitt arrestert, trakkasert og utvist.

Les også: Flere journalister arrestert i Libya
Les også: Ytringsfrihet på arabisk

Nå har nyhetssjef Mostefa Souda kommet til Norge for å fortelle om nyhetskanalens arbeidsmetoder på seminaret «Human Rights and Press Freedom».

Viktig rolle

Jonas Gahr Støre og Mostefa Souad.

Jonas Gahr Støre og Mostefa Souad.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Al Jazeera har et godt rykte i mange land på den arabiske halvøy og i Nord-Afrika, men ikke alle forstår den rollen vi har spilt for å fremme demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier Souad til NRK.

Han forteller om en nyhetshverdag der arabiske medier stort sett konsentrerte seg om emirer og den herskende klasse før Al Jazeera etablerte seg i 1996.

– Vi snudde fokus, og nå snakkes det om folket isteden. Det er en stor forandring, sier Souad.

Det ble for sterk kost for mange.

Stengte strømmen i hovedstaden

I ytringsfrihetens navn kritiserte Al-Jazeera-journalistene regimer rundt Persiabukta, Syrias kontroll over Libanon og egyptiske domstoler.

Mange reagerte i panikk, som Algerie da myndighetene tok strømforsyningen i det meste av hovedstaden Alger og deler av resten av landet da motstandere av regimet fikk slippe til med kritikk på direkten.

Fra Vesten og USAs side har nyhetskanalen blitt vekselsvis oppfattet som en anerkjent kanal med flere europeiske journalistiske priser under beltet, og en medløper for terrororganisasjonen Al Quaida.

Sami Al Haj

Sami Al Haj

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Under invasjonen av Aghanistan i 2001, ble Al Jazeeras lokaler i Kabul ødelagt i et amerikansk rakettangrep.

Under invasjonen av Bagdad i 2003 stemplet USA Al Jazeera som anti-amerikansk da de nektet å stanse filmingen av krigshandlingene. To Al Jazeera-reportere - som av alle steder jobbet på børsen i New York – ble kastet ut ”av sikkerhetsgrunner”.

Og en Al Jazeera-fotograf på vei til Afghanistan ble arrestert og sendt til Guantanamo, der han satt uten å bli dømt i sju år.

Like etter bombet de amerikanske styrkene i Bagdad Al Jazeeras redaksjonslokaler, og én journalist ble drept. To år senere lekket det ut et notat fra det britiske regjeringskontoret der det gikk fram at president George W. Bush hadde ønsket å bombe Al Jazeeras hovedkontor i Qatar.

– Finne sannheten og rapportere

Souad sier hver eneste medarbeider som har blitt trakkasert, banket opp, drept eller utvist er helter.

– Hver eneste en av dem har vært modige. De har plassert seg i farens vei for folket og ytringsfriheten, og de har måttet betale en pris. Bare fordi de gjør jobben sin; å finne sannheten og rapportere om det til verden, sier Souad før han avslutter.

– Her i Norge ønsker vi å fortelle om hva vi driver med. Våre rapporter og diskusjonsprogrammer om menneskerettigheter har gjort folk mer oppmerksom på viktigheten av temaet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger