Bertheussen: – Den skriftanalysen er helt absurd

OSLO TINGRETT (NRK): Skriftgranskere knytter Laila Bertheussen til et trusselbrev som ble funnet sammen med hvitt pulver i parets postkasse. – Den skriftanalysen er helt absurd. Det er det verste jeg har hørt om i mitt liv, sa Bertheussen i retten.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

FUNNET AV WARA; Dette brevet lå i postkassen til Bertheussen og Wara sammen med et hvitt pulver.

Foto: PST

Fredag svarte Bertheussen på spørsmål om den sjette av i alt sju trusselhendelser.

Hun nekter for å ha noe med dette å gjøre.

2. mars 2019 rykket politiets bombegruppe ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen.

«JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE Frp HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet.

Det var Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen, men Bertheussen som så pulveret.

– Vi gikk ut for å se hvordan vi kunne tilrettelegge for undersøkelser, så vi kunne dra. Det er da jeg ser over skulderen til Tor Mikkel at det er pulver. Han ser ikke så godt, sa Bertheussen.

– Du benekter at du har hatt noen befatning med dette brevet og puttet det i postkassen?

– Ja. Jeg har ikke noe å gjøre med det. Det gjelder pulveret også. Det har vært mye fokus på hvilke preparater jeg har hatt, selv om jeg ikke liker det. Jeg har fått legen min til å legge ut lister for preparater på 10 år, som viser at jeg aldri har fått Nozinan, la Bertheussen til.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

I bunnen av postkassa til Wara og Bertheussen ble det funnet til sammen 60 gram hvitt pulver. De første undersøkelsene påviste bakepulver. Etter at noen sendte ny informasjon til Elden etter at Bertheussen ble pågrepet, ble det også påvist to medikamenter i pulveret.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

– Absurd

Aktor viste senere til at skriftgranskere har undersøkt brevet.

Det er gjort to analyser av samme brev. Den ene analysen er gjort av Kripos. Den andre er gjort av skriftgransker Reidun Wilhelmsen, etter anmodning fra forsvarerne.

Begge mener det et er en likhet, men Kripos-konklusjonen er sterkest.

– Den ene sier at det er en viss grad av likhet mellom skriftprøven du avga og brevet, det vil si en sannsynlighetsovervekt om enn ikke sterk, sa aktor.

– Kripos-konklusjon er: «Resultatene taler sterkt for at den omstridte skriften er utført av siktede» gjengir aktor, og viser samtidig til at brevet truslene ble skrevet på er av samme type som ble funnet hjemme hos Bertheussen.

– Opprettholder du at det ikke er du som står bak brevet? spurte Ranke

– Ja. Ja, den skriftanalysen er helt absurd, det er det verste jeg har hørt om i mitt liv., sa Bertheussen.

Skriftekspertene skal vitne tirsdag.

Bertheussen har selv samtykket til å gå til disse undersøkelsene. Det gjorde hun fordi hun var sikker på å få en konklusjon om at det ikke var hun som hadde skrevet dem. Vi noterer at det er ulike konklusjoner fra de sakkyndige som har sett på dette, og det vil være bevisførsel om dette til uken, sier Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

Det ble ikke funnet noe fingeravtrykk eller DNA på brevet eller postkassen. Pulveret viste seg å være to ulike medikamenter.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

BREV MED PULVER: Sammen med det truende brevet ble det funnet et hvitt pulver som viste seg å være ufarlig.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Stikk til Tybring-Gjedde

Tiltalte benyttet også dagen i dag til et sleivspark mot Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som forrige uke ga et vitnemål som rammet Bertheussen. Brevet som ble funnet i Bertheussen/Waras bolig 2. mars hadde følgende tekst.

«JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE DU OG DEN FEIGE Frp HORA TURTE IKKE KOMME VI VENTER PÅ DERE».

Sammen med arket lå det pulver i form av knuste tabletter og natron. Fredag gjentok Bertheussen at det ikke var hun som sto bak arket og pulveret.

– Hvem tror du det med «hore» var myntet på? spurte aktor Ranke.

– Jeg tror i alle fall ikke det er Tybring-Gjedde, selv om hun sikkert liker oppmerksomheten.

Eksstatsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde forklarte onsdag at hun mente at ordet «hore» var myntet på henne.

– Jeg tror det var ment om meg, la Bertheussen til.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

Ventet på bombegruppa – ville rekke Polet

Ranke viste senere til at Bertheussen sendte meldinger i den mye omtalte Messenger-tråden mens hun ventet i gangen. Da holdt bombegruppa på å undersøke postkassa og pulverfunnet.

«Da må vi vente på bombegruppe eller hva de an heter. Hvis jeg ikke rekker polet er det noen som ligger dårlig an», skrev Bertheussen i en melding til Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Ranke lurte på om Bertheussen ikke tok det hele så alvorlig.

– Jeg var ikke spesielt redd. At Tybring-Gjedde løper rundt som skremte gjess – det får være deres problem, sa Bertheussen bestemt.

Tybring-Gjedde sa i sitt vitnemål at hun mente det var mistenkelig at ikke Bertheussen hadde vært mer engstelig da det skjedde flere trusselhendelser mot stedet der de bor.

Aktor Frederik Ranke sier påtalemyndigheten har merket seg Bertheussens reaksjon, og sier den blir gjenstand for ytterligere bevisførsel neste uke.

– Vi tenker at hun i alle fall virker spesielt skremt, sier Ranke til NRK.

Forsvarer John Christian Elden syntes ikke Bertheussens reaksjon er påfallende på noen måte.

Man kan ikke si hva slags reaksjon man skal ha. Dette var justisministeren og samboerens egen reaksjon, og den er like naturlig som alle andres reaksjoner. Man ser også Tybring-Gjeddes reaksjon da de fikk brev i posten, som ikke var mer oppsiktsvekkende.

– Står når jeg kjører

Onsdag var et annet tiltalepunkt fokus i retten. 11. februar ble det festet syv meter lange tøyremser med Isklar-flasker til støtfangeren på familiens Ford S-Max mens Bertheussen var ute og kjørte. To av flaskene inneholdt bensin.

PST-politioverbetjent Snorre Mortensen gjennomgikk kjøreruten i detalj i går, og svarte på spørsmål om gjennomgangen i dag. Mortensen mener å ha påvist at Bertheussen brukte lengre tid på et punkt av kjøreturen enn det politiet og Google Maps anslår som nødvendig.

Påtalemyndigheten mener Bertheussen kan ha brukt dette tidsrommet til å feste flaskene på bilen. Aktoratet mener det er påfallende at det er registrert skritt i Bertheussens helseapp i tidsrommet mens hun satt i bilen fra Smestad gjenbruksstasjon til en 7/11-butikk på Røa.

– Det ser ut til at alle har glemt at jeg ikke kan sitte. Jeg står ofte og kjører bil og tramper i gulvet. Jeg tror andre kan ha sett det også, sa Bertheussen og la til:

– Jeg har ikke kjørt til retten før i dag. I dag har jeg fått utslag på skritt når jeg kjører på den måten jeg vanligvis kjører på.

Bertheussens forsvarere mener det er usikkerhet knyttet til målingen i helseappen.

Forsvarer Bernt Heiberg påpekte også at Bertheussen har forklart i retten at hun kastet et fleeceteppe på veien og satt og kopte utenfor 7-Eleven i rundt 10 minutter. Han mener politiets tidsberegning ikke tar hensyn til dette.

Aktoratet mener på sin side det er påfallende at Bertheussen ikke valgte å kaste det aktuelle teppet da hun var innom Smestad gjenbruksstasjon tidligere på kjøreturen. Bertheussen fortalte i retten at hun tror teppet ble kastet i en søppelbøtte ved en taxiholdeplass på Bjørnsletta.

Her kjører Laila Bertheussen hjemmefra 11. februar 2019. Samme dag kommer bilen tilbake med tøyremser og flasker festet til bilen.

Bilder fra kjøreruta Laila Bertheussen kjørte mandag 11. februar 2019. Det er på denne ruten det skal ha blitt festet flasker med bensin i tøyremser bak Bertheussens bil.

Foto: Politiet
11. februar 2019 ble det oppdaget flere tøyremser med Isklar-flasker bakpå bilen til Laila Bertheussen, etter at hun hadde vært ute og handlet. I to av flaskene ble det funnet bensin. Politiet mener Bertheussen festet flaskene bakpå bilen selv.

SISTE NYTT

Siste meldinger