Hopp til innhold

Aktor i 22. juli-saken Inga Bejer Engh blir nytt barneombud

– Jeg grugleder meg, men gleder meg mest. Dette er den viktigste jobben man kan ha, sier det nye barneombudet Inga Bejer Engh (47).

Tidligere tingrettsdommer og aktor i 22. juli-saken, Inga Bejer Engh, er utnevnt til nytt barneombud

BARNAS VÅPENDRAGER: Det nye barneombudet, Inga Bejer Engh, oppfordret til en felles dugnad for sårbare barn i sin tale.

– Jeg har møtt veldig mange barn som har hatt det vanskelig i mitt arbeid som jurist. Min erfaring er at hvordan du har det som barn har stor betydning for hvordan du klarer å takle voksenlivet, sa Engh da hun takket for jobben.

Inga Bejer Engh

Inga Bejer Engh konkurrerte mot 66 andre søkere for å få stillingen som barneombud.

Foto: Stine Traaholt / NRK

På spørsmål om hvorfor hun søkte på stillingen, svarte Engh at hun gjennom sitt arbeid som dommer og statsadvokat ofte fikk innblikk i mange enkeltskjebner, og undret seg over hvorfor de ikke hadde fått hjelp tidligere.

– Jeg opplever at det er mye velvilje når det gjelder å legge til rette for at barn skal ha det bra, men vi trenger å omsette denne velviljen til faktisk, aktiv handling og sørge for at de reglene vi har håndheves.

– Men vi kan ikke tro at vi løser alle problemer som barn og unge sliter med rettslige reguleringer. Mye må løses med andre ting, la hun til.

Engh benyttet også sin tale til å oppfordre alle til en felles dugnad for å hjelpe sårbare barn.

– Sterk faglig tyngde

Engh har jobbet som politiadvokat i Asker og Bærum politidistrikt og som dommerfullmektig i Drammen tingrett og Oslo tingrett. 47-åringen var en av to aktorer i 22. juli-rettssaken.

I tillegg har hun tolv år bak seg som statsadvokat i Oslo statsadvokatembeter. Nå kommer hun fra en stilling som dommer i Oslo tingrett, som hun har vært siden 2014.

Engh har også jobbet med internasjonal rett ved FN-kontoret i New York.

– Jeg er helt sikker på at vi har rekruttert riktig person. Jeg vil spesielt trekke fram hennes sterke faglige tyngde og engasjement for barn og unge, sier settestatsråd Anniken Hauglie (H).

Interesseorganisasjonen Redd Barna skriver i en kommentar til NRK at det er en stor og viktig jobb Inga Bejer Engh skal ta over fra juni.

– Vi håper at det nye barneombudet vil sørge for at barn ikke blir diskriminert på grunn av nedsatt funksjonsevne eller familiens økonomi, sier Monica Sydgård, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Inga Bejer Engh nytt barneombud

– Jeg er helt sikker på at vi har rekruttert riktig person som barneombud. Jeg vil spesielt trekke fram hennes sterke faglige tyngde og engasjement for barn og unge, sa settestatsråd Anniken Hauglie (H) da hun presenterte Inga Bejer Engh som nytt barneombud.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere kjente navn på søkerlista

67 personer søkte på jobben som barneombud, 48 kvinner og 19 menn.

Anne Lindboe

TIDLIGERE BARNEOMBUD: Dagens barneombud, Anne Lindboe, ble utnevnt til stillingen i 2012 av daværende statsråd Inga Marte Thorkildsen (SV), og går av i år etter seks år i jobben.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Blant dem var tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen (53), landets første mobbeombud Bodil J. Houg (47) og Øystein Eriksen Søreide, som har vært bydelsdirektør i Grorud siden 2016.

Barneombudet er både et kontor og en person, som skal fremme barn og unges interesser. Dagens barneombud, Anne Lindboe, ble utnevnt til stillingen i 2012, og går av etter seks år i jobben.

Barneombudet er faglig uavhengig, men administrativt underlagt Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Lyspunkt

AKTUELT NÅ