Aktor ber om 18 års fengsel for Etterstad-tiltalt

Aktoratet har lagt ned påstand om 18 års fengsel for den 48 år gamle italieneren som er tiltalt for drap og drapsforsøk på et homofilt par på Etterstad i Oslo i fjor.

Gjerningsmannens forkledning etter drapet på Etterstad

DRAP OG DRAPSFORSØK: Italieneren (48) som er tiltalt for å ha drept en mann og forsøkt å drepe en annen på Etterstad i Oslo i fjor, var trolig iført kvinneklær da drapet skjedde. Han skal ha ventet på paret utenfor deres leilighet da de kom hjem fra ferie.

Foto: Politiet / NRK

48 år gamle Gianluca Ros ble pågrepet dagen etter på et treningsstudio på Grønland etter tips fra et vitne. Han erkjente da drapet, men ikke drapsforsøket. Forrige måned erkjente han også drapsforsøket. Det er en formildende omstendighet, ifølge aktor Morten Yggeseth.

– Høyesterett har faktisk uttalt at strafferabatt-bestemmelsen i straffeloven kommer til anvendelse også i slik forbrytelser. Det er derfor vi ber om 18 og ikke 21 års fengsel, sier han til NRK.

Forsvarer: Grei påstand

Den 48 år gamle mannens forsvarer, advokat Stein Viken, sier til NRK at påstanden ikke kom overraskende på hans klient.

– Min klient var forberedt på at det kom en sterk reaksjon. Dette har vi snakket om på forhånd, og dette var ikke overraskende, sier han.

– 18 år er etter min mening en grei påstand når man ser på den rettspraksis som foreligger. Uten å ha sett premissene for dommen, så synes jeg ikke det var så galt.

Saken fortsetter under bildet

Stein Viken

Forsvarer Svein Viken.

Foto: Ingrid Vestre Haram/NRK

– Grufullt

Påtalemyndigheten mener tiltalte handlet med overlegg og hadde planlagt drapet da han angrep de to mennene sent om kvelden 15. november i fjor. Ros forklarte i retten onsdag at sjalusi var motivet for handlingen.

Den eldste av ofrene, en 40 år gammel mann, ble hogget flere ganger i hodet og ansiktet med øks. Han fikk omfattende hodeskader og døde etter kort tid.

Italieneren er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe 40-åringens mannlige samboer med kniv. Denne mannen, som er 35 år, fikk omfattende skader, men overlevde angrepet.

Han ble stukket flere ganger og fikk omfattende indre og ytre blødninger. 35-åringen overlevde takket være rask livreddende behandling, fremgår det av tiltalen.

– Det er en traumatisk opplevelse. Også for dem som har kommet til åstedet i ettertid. Det ble jo også vist på skjerm og det så relativt grufullt ut, sier Yggeseth.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger