NRK Meny
Normal

Akershus Høyre: – Nå er det payback til Forsvaret

To prosent av Norges bruttonasjonalprodukt til Forsvaret på sikt. Det står det i resolusjonen Høyres landsmøte skal vedta. – Kan være uklokt å låse seg til en sats, sier Erna Solberg (H)

Hårek Elvenes i Akershus Høyre

Hårek Elvenes (H) sier det er bedre med et konkret mål enn intet mål i det hele tatt.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Stortinget skal snart behandle langtidsplanen for Forsvaret, men i dag «tyvstartet» Høyre på eget landsmøte. De skal behandle tre resolusjoner.

Én av disse er en forsvarsresolusjon.

I resolusjonsforslaget, som baserer seg på forslag og innspill fra 17 av 19 fylkeslag i Høyre, ligger det inne at partiet skal jobbe for at Norge binder seg til et mål om at to prosent av Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2024.

Formuleringen er:

«Øke bevilgningene til Forsvaret med NATOs to-prosentambisjon som langsiktig mål og opprettholde dagens nivå på minst 20 prosent investeringsandel, i tråd med NATO-toppmøtet i Wales i 2014.»

– Problematisk med fast prosentmål

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

Erna Solberg (H) og Høyre skal ta stilling til om de skal definere et klart prosentmål for forsvarsbudsjettet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det mener statsminister og partileder Erna Solberg (H) er uklokt.

Årsaken er, ifølge Solberg, at ingen vet hva BNP kommer til å være så langt frem i tid.

– Jeg vil ikke advare, for vi sa jo allerede på landsmøtet i fjor at vi skal jobbe mot to prosentmålet. Men det jeg har forsøkt å si er at når vi skal planlegge forsvaret i fremtiden kan vi ikke planlegge ut fra en størrelse som vi ikke vet hva blir.

Mener du det er en uklok resolusjon hvis den spesifikt fastsetter dette målet?

– Det kommer an på formuleringene.

Hvor ligger faren?

– Problemet med styringen etter et slikt fast mål er at vi ikke vet hva summen er. Erfaringene fra land som har nådd et slikt mål, men der dette skyldes fall i økonomien, viser at det ikke gir noe bedre forsvar i praksis, sier statsministeren til BNP.

To-prosentjubel i det største fylkeslaget

Hårek Elvenes leder Akershus Høyre. Det er den største fylkesavdelingen i partiet og landsmøtets største delegasjon.

De har kastet seg inn i forsvarsdebatten med mål om å få gjennom to-prosentmålet.

– Vi har levert en tydelig resolusjon om forsvaret. Vi har også foreslått at forsvarsbudsjettet innen 2024 skal trappes opp til to prosent av BNP. Det er i tråd med vedtak NATO har gjort og som Norge har sluttet seg til. Det korresponderer også godt med den utgiftsøkningen vi må ha i forsvaret i årene fremover for å nå det minimumsforslaget forsvarssjefen har beskrevet i sitt fagmillitære råd, sier Elvenes.

Han sier Solberg har et poeng når det gjelder usikkerheten rundt målet.

– Men det er bedre med et relativt mål enn intet mål i det hele tatt. Faktum er at forsvaret har vært taper i prioriteringskampen siden 1990. Da var forsvarsbudsjettet mer enn tre prosent av BNP, sier Elvenes før han avslutter:

– Nå er tiden inne for payback til forsvaret. Den sikkerhetspolitiske situasjonen tilsier det, og mange års underfinansiering tilsier det.

Resolusjonen skal behandles fredag kveld, men det er forventet at to-prosentmålet blir vedtatt når det ligger inne i resolusjonsforslaget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger