NRK Meny
Normal

Aker Solutions: – Vil ikke levere service og reservedeler til Vest-Sahara-riggen

Aker Solutions sier selskapet ikke var kjent med at en rigg selskapet har vært med på å bygge skulle brukes til oljeboring utenfor Vest-Sahara.

Boreskip (illustrasjonsbilde)

Det er et boreskip ikke ulikt dette som nå er under bygging på DSME verftet i Sør-Korea, med drilling riser-system fra Aker Solutions. Riggen Atwood Achiever vil bli den første som noensinne borer utenfor Vest-Sahara. Aker Solutions vil ikke levere reservedeler og service til riggen så lenge den opererer på okkupert område.

Foto: Aker Solutions

Aker Solutions har levert utstyr for anslagsvis 300 millioner kroner til et boreskip som på sitt første oppdrag vil bli brukt til å bore etter olje utenfor okkuperte Vest-Sahara.

Det kunne NRK fortelle mandag morgen.

Kart over Vest-Sahara

Vest-Sahara er et omstridt territorium som både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), ledet av frigjøringsbevegelsen Polisario, krever råderett over. Norske myndigheter fraråder all næringsvirksomhet i landet, på grunn av Marokkos okkupasjon.

Foto: Støttegruppen til Vest-Sahara.

Boreskipet Atwood Achiever er nå under bygging på DSME-verftet i Sør-Korea. I løpet av året vil det starte oljeboring utenfor Vest-Sahara.

Det er Kjell Inge Røkkes Aker og den norske stat som er største eiere i Aker Solutions.

Det delvis statseide selskapet hevder at deres rutinemessige undersøkelser i forkant av at avtalen ble inngått ikke ga svar på hvor riggen skulle brukes, og at dette ikke var klart da avtalen ble inngått.

Etter at NRK har tatt kontakt om saken sier Aker Solutions at det ikke vil være aktuelt for selskapet å levere noen form for service og reservedeler til riggen så lenge boreskipet opererer utenfor Vest-Sahara.

Norske myndigheter fraråder norske bedrifter all næringsvirksomhet med Vest-Sahara, fordi landet er okkupert av Marokko.

– Får konsekvenser for Akers oppfølging

– Vi signerer ofte avtaler om service og reservedeler til utstyr som vi allerede har levert, men vi har i slike avtaler forbehold om at vi ikke vil levere utstyr dersom riggen blir brukt i et område hvor vi ikke vil gjøre forretninger, som Vest-Sahara, sier kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions.

– Så det at dere nå vet at boreskipet Atwood Achiever vil bli brukt i Vest-Sahara betyr at dere ikke vil levere service og reservedeler til denne riggen i fremtiden?

– Ja, det er riktig.

– Så det får konsekvenser for Aker Solutions videre oppfølging at dette nå skjer?

– Ja, det er helt riktig.

Nooryani sier at Aker Solutions ikke leverer service og utstyr i områder der selskapet avstår fra å gjøre forretninger, som Vest-Sahara, og at det derfor ikke vil bli aktuelt å inngå nye kontrakter knyttet til denne riggen så lenge den opererer i dette området.

Første oljeboring noensinne utenfor Vest-Sahara

Stigerørsledninger (drilling riser)

Det er såkalte stigerørsledninger som muliggjør oljeleting på ultrastore havdyp som Aker Solutions har levert til Atwood Achiever. Systemet gjør det mulig å få opp olje fra tre kilometers havdyp opp til havflaten.

Foto: Aker Solutions

Aker Solutions har levert vesentlige komponenter til boreskipet Atwood Achiever, som er under bygging på DSME-verftet i Sør-Korea.

Kontrakten på en stigerørsledning for det som på bransjespråk kalles ultrastore havdyp ble inngått i juli 2012, med planlagt levering høsten 2013.

Kontraktsverdien er ikke offentlig, men Aker har levert tilsvarende systemer for oljeleting inntil 10.000 fot tidligere, som har hatt en kontraktsverdi på 50 millioner dollar, tilsvarende 300 millioner kroner.

Den flyttbare oljeriggen (boreskipet) skal overleveres til oljeselskapet Kosmos Energy i juni i år, som vil bruke den til oljeleting utenfor Vest-Sahara i løpet av året, og inn i 2015.

– Ville ikke inngått kontrakten dersom vi visste

Sommeren 2013 offentliggjorde riggselskapet Kosmos Energy at boreskipet Atwood Achiever skulle brukes utenfor kysten av Marokko.

NRK stilte da spørsmål til Aker Solutions om selskapet var kjent med om riggen ville bli brukt utenfor Vest-Sahara.

– Da vi signerte avtalen hadde vi ikke informasjon om hvor riggen skulle brukes. Hadde vi visst at utstyret skulle brukes i Vest-Sahara hadde vi ikke inngått avtalen, siden det er imot våre interne retningslinjer, sier kommunikajsonsdirektør Bunny Nooryani.

Professor Atle Midttun, leder senter for Samfunnsansvar på BI, sier at det kan være grunnlag for å kritisere Aker Solutions (Akso) for å ha levert til Atwood dersom Aker skjønte at riggen kunne bli brukt utenfor Vest-Sahara.

– Dersom Aker skjønte at riggen ville kunne bli brukt utenfor Vest-Sahara burde nok selskapet ha avstått fra å levere til Atwood, sier Midttun.

– Innenfor internasjonal rett

Kosmos Energy mener selskapet holder seg innenfor internasjonal rett og tilstreber best industry practice når selskapet i løpet av året skal letebore utenfor Vest-Sahara.

Det skriver kommunikasjonsdirektør Thomas Golembeski i Kosmos Energy i en e-post til NRK, og henviser til informasjon på selskapets nettsider som utdyper dette.

NRK har spurt Atwood Oceanics om hvorvidt de mener at avtalen som selskapet har inngått med Kosmos Energy er i tråd med selskapet etiske retningslinjer, men har ikke fått svar på våre henvendelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger