Aker BP vil åpne tre nye oljefelt

Oljeselskapet Aker BP la i dag fram planer om å bruke 15 milliarder kroner på tre nye felt på norsk sokkel. Det vil bety 14 000 nye årsverk, ifølge olje- og energiministeren.

Terje Søviknes er med på Aker BP-lansering

Olje- og energiminister Terje Søviknes var til stede sammen med toppsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP da selskapet lanserte sine nye satsinger på oljefelt i Nordsjøen.

Det dreier seg om en såkalt plan for utvikling og drift på felt i Nordsjøen og Norskehavet, og produksjonen skal i gang om noen år.

Store utbyggingsplaner

Sammen med toppsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP ble planene lagt fram i olje- og energidepartmentet i dag.

– Dette er en viktig dag for utvikling av oljesektoren. Tre nye store satsinger og i alt 14 000 årsverk vil dette bety, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Alle disse tre prosjektene er omtalt i Aker BPs tredjekvartalspresentasjon, der første milepæl for alle var klart uttrykt: Innlevering av en plan for utbygging og drift (pud) før nyttår, skriver DN i dag. Det er snakk om:

  • Valhall Vestflanke: En ubemannet brønnhodeplattform. Plattformen skal knyttes opp mot Valhall feltsenter og bidra til økt utvinning fra Valhall-området.
  • Ærfugl: Funnet i Skarv-området planlegges i første fase utbygget med tre undervannsbrønner.

  • Storklakken/Skogul: Funnet i Alvheimområdet skal planlegges og utbygges.

Toppsjefen i Aker BP, Karl Johnny Hersvik sier at prosjektene allerede er igang.

– Dette er et godt eksempel på samarbeid mellom norske selskaper og oppstarten er beregnet til perioden mellom 2019 og 2021. Vi kalkulerer en inntekt på 70 milliarder kroner, og det fine med disse prosjektene er at de er robuste også selv om oljeprisen blir lavere enn i dag, sier Hersvik en kommentar til NRK.

– Ikke ultimatum nå

Nina Jensen, leder i miljøorganisasjonen WWF har få dager igjen i jobben før hun 3. januar begynner som leder for Kjell Inge Røkkes nye gigantprosjekt, forsknings og ekspedisjonsskipet REV (Research Expedition Vessel). Hun har tidligere sagt at hun sier opp jobben om Røkkes selskaper starter oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen eller på Senja.

– Mitt syn på olje og gassvirksomhet kan ikke komme som en overraskelse på noen, og det vil heller ikke endre seg når jeg starter i min nye jobb. Jeg skal imidlertid jobbe med Røkkes forskningsskip og ikke for Aker.

Disse utbyggingene finner sted i områder jeg ikke regner som deler av det ultimatumet jeg ga tidligere. Men dersom Aker starter med oljeprosjekter i områdene Lofoten, Vesterålen og Senja slutter jeg på dagen, sier Nina Jensen.

– 80 prosent av den fossile energien må bli værende under havbunnen dersom vi skal nå klimamålene. Det må også få konsekvenser for norsk oljevirksomhet, og det er en stor risiko å fortsette med den oljevirksomheten vi driver i dag, sier Jensen til NRK.

Nytt oljeeventyr

Tidligere har en av de største suksessene til selskapet Aker BP vært Ivar Aasen-feltet, der de er operatør. Selskapet ble dannet i fjor sommer etter en fusjon mellom Det Norske og BP Norge. Dette feltet er beregnet å tjene inn rundt 100 milliarder kroner.

Åpner Ivar Aasen-feltet

Her er Aker BP i ferd med å åpne Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen sammen med olje- og energiminister Terje Søviknes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ivar Aasen-feltet er på mange måter startskuddet for det som flere mener er et nytt oljeeventyr i februar i år.

Noen kilometer lenger øst ligger Johan Sverdrup-feltet, som er et av de største oljefeltene som er funnet i Nordsjøen noen gang.

Litt sør ligger Edvard Grieg som startet produksjonen i 2015. Hele dette området kalles Utsirahøyden.

SISTE NYTT

Siste meldinger