Hopp til innhold

Aker BP-sjefen: – Vi ba ikke om skattelette

Sjefen for Aker BP, hvor Kjell Inge Røkke er storeier, mener politikernes skattepakke til oljeindustrien ble unødvendig dyr.

Karl Johnny Hersvik

- FIKK FOR MYE: Administrerende direktør i Aker BP Karl Johnny Hersvik mener oljebransjen fikk skattelette de ikke trengte.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg var aldri bekymret for olje og gassindustrien. Vi hadde store cashreserver, men leverandørindustrien var så vidt oppe på knærne etter å ha blitt slått ned under forrige krise i 2014.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sitter på et av de mest beskjedne konferanserommene på Fornebu. Han synes skattepakken de fikk fra Stortinget, for at de og de andre oljeselskapene skulle investere på norsk sokkel, var raus.

Du sier dere har masse cash. Måtte man gi dere masse skattelette for at dere skulle sette i gang med de prosjektene dere nå sier dere skal?

– Det vi ba om var ikke skattelette, men måten systemet ble satt opp på til slutt gir noe lavere proveny, men det var ikke nødvendig, sier Røkkes oljesjef.

Les også: Slik blir endringene i oljeskatten

Økte friinntekten

For på Stortinget valgte Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet å plusse på friinntekten utover de 20 prosentene bransjen selv hadde bedt om, til 24 prosent.

Friinntekten er overskudd oljeselskapene slipper å betale oljeskatt på, og beregnes som andel av hvor mye de har investert.

Så det du sier er at forslaget bransjen hadde, ville gitt akkurat den samme aktiviteten og faktisk vært litt billigere enn det politikerne stemte gjennom?

– Etter mitt syn, ja.

Så noen milliarder ut av vinduet?

– Ja. det er forskjellige syn på den saken, sier Hersvik.

Tenker helhet

– Han ser isolert sett bare på en del av den økonomiske virksomheten i Norge. Vi som sitter på Stortinget må tenke på helheten, sier Arbeiderpartiets Nils Kristen Sandtrøen.

NKS

Stortingspolitiker Nils Kristen Sandtrøen fra Arbeiderpartiet.

Foto: PETER MYDSKE / PETER MYDSKE

For oljebransjen foreslo avskrivingsregler som ville utsatt skatteinnbetalingene deres enda mer enn de fikk anledning til.

– Det ville blitt mye dyrere om vi skulle lagt opp til en direkte utgiftsføring på selskapsskatten slik de la opp til dersom det skulle gjelde mange flere deler av norsk industri, sier Sandtrøen.

Les også: Lobbyseier gir forventninger

Oppsiktsvekkende

– Dette er det mest uansvarlige jeg har sett i norsk politikk, sa SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski, som trakk seg fra oljeskattforhandlingene i vår.

Kari Elisabeth Kaski

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Hun ser ikke noen grunn til at friinntekten som gir en reell skattelette måtte jekkes opp fordi oljeselskapene ikke fikk fullt gjennomslag for direkte utgiftsføring og dermed skatteutsettelser.

– Her har man hals over hodet konkurrert om å kaste penger etter oljeselskapene. Penger som det nok viser seg i ettertid at man ikke hadde trengt å gi de. Dette er oppsiktsvekkende uttalelser, sier hun med referanse til at Aker BP sjefen faktisk selv mener han har fått for mye.

AKTUELT NÅ