NRK Meny
Normal

Airbus: Ingen grunn til flyforbud mot Super Puma

Selskapet som produserer Super Puma-helikoptrene, som er av samme type som ulykkeshelikopteret på Turøy, mener det ikke er noen grunn til å innføre flyforbud mot helikoptrene.

EC225 Super Puma

H225 Super Puma er et av de vanligste helikoptrene i oljeindustrien.

Foto: Kristoffer Rivedal

«Med tanke på informasjonen som har blitt samlet inn de siste 48 timene, er Airbus Helicopters sin beslutning på nåværende tidspunkt å ikke suspendere noen som helst flyginger med EC225LP.», skriver Airbus i en pressemelding.

EC225 er et annet navn på helikoptertypen Eurocopter 225 Super Puma, samme type som altså styrtet på Turøy fredag og krevde 13 menneskeliv.

– Vi vet ikke hva som er årsaken til ulykken på fredag, sier kommunikasjonssjef Alvaro Beteta Meredith i Airbus Helicopters UK til NRK.

– Men vi vet at den ikke skyldes samme feilmekanisme som førte til flyforbudet i 2012.

Respekterer flyforbud

Beteta Meredith legger til at de ikke vil si noe mer om årsaken til ulykken og at det kun er den offisielle etterforskningen som nå gjennomføres av norske luftfartsmyndigheter som kan gi det svaret.

Likevel mener de altså at helikoptermodellen ikke trenger å ilegges flyforbud.

Det norske og det britiske luftfartstilsynet innførte etter ulykken flyforbud for helikoptertypen, og selskapet selv ga beskjed om at de stanser all passasjerflyging med modellen av Super Puma-helikoptret som havarerte utenfor Bergen fredag.

De opplyste også om at de skulle sende to tekniske eksperter til Norge for å hjelpe norske myndigheter med etterforskningen etter ulykken.

Nå har altså selskapet selv frifunnet helikoptertypen, men beholder fremdeles helikoptrene på bakken.

– Dette av respekt for de pårørende, sier Beteta Meredith.

Kritikk

Selskapet kommer dermed til å respektere avgjørelsene til luftfartstilsynene i Norge og Storbritannia og Meredith sier de nå er opptatt av å støtte etterforskningen ved å hjelpe myndighetene og kundene.

Super Puma-helikoptrene har mottatt mye kritikk, spesielt i Storbritannia hvor en underskriftskampanje som krever at helikoptrene settes på bakken for godt, har fått over 9000 underskrifter siden den ble startet for to dager siden.

De seks siste ulykkene eller nestenulykkene i Nordsjøen har skjedd med Super Puma-helikoptre, skriver BT. Fire av disse var med EC225-modellen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger