Hopp til innhold

Fylkeslegen med hard kritikk av Ahus etter Siljes selvmord

20 år gamle Silje Johannesen Øwre tok sitt eget liv mens hun var på permisjon fra psykiatriavdelingen ved Akershus Universitetssykehus. Ahus får flengende kritikk fra fylkeslegen, og ber foreldrene om unnskyldning.

Silje

Silje Johannesen Øwres foreldre mener leger og psykiatere tok livet av datteren deres. Silje ble bare 20 år gammel.

Silje Johannesen Øwre

Silje Johannesen Øwre tok på et tidspunkt 19 medikamenter hver dag.

Foto: Privat / Privat

Espen Øwre og Lise Johannesen Øwre er foreldrene som mistet det kjæreste de hadde. De mener leger og psykiatere tok livet av dattera deres – med feil behandling og altfor mye medisiner.

– Hun skriver også på slutten i et avskjedsbrev, som vi finner seks måneder etter hennes død, at «det er ikke dere, det er systemet som har sviktet», sier Espen Øwre.

Akutt og kronisk suicidal

Silje Johannesen Øwre ble beskrevet som en livsglad jente, som tenåringer flest. Hun likte å shoppe og pynte seg, og å være med venner. Det var da livet gikk bra med henne, men etter hvert gikk det ikke så bra.

Silje ble syk og deprimert, og havnet i psykiatrien. Den unge jenta ble medisinert med lykkepiller, sovepiller, smertestillende og beroligende. På slutten tok Silje 19 forskjellige medikamenter hver dag.

– Ingen klarer å føle seg bedre med de dosene der. Ingen, sier mor Lise Johannesen Øwre og rister på hodet.

Datteren forsøkte etter hvert å ta sitt eget liv flere ganger. Til slutt lyktes hun, med en overdose heroin, på et hotell i byen. Selvmordet skjedde da hun var på permisjon fra psykiatriavdelingen på Ahus. Dette til tross for at det i Siljes journal stod at hun var «akutt og kronisk suicidal».

– Jeg er ganske sikker på at hun hadde levd i dag, hvis hun ikke hadde fått permisjon den dagen, sier mor Lise.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Siljes foreldre

Siljes foreldre, Espen Øwre og Lise Johannesen Øwre, håper deres historie kan føre til endringer innen helsevesenet og psykiatrien.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Bryter loven på flere punkter

Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou sier at tilsynet med Ahus har avdekket at sykehuset har brutt loven på flere områder.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

I dag gir fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, Ahus flengende kritikk for flere forhold som gjelder behandlingen og oppfølgingen av Silje Johannesen Øwre.

– Behandlingen og oppfølgingen var uforsvarlig, sier Schou til NRK.

Etter å ha ført tilsyn med Ahus, som behandlet og permitterte Silje, lister
fylkeslegen opp flere forhold man mener er kritikkverdige. Dette gjelder blant annet:

  • Silje ble gitt feil diagnoser
  • Silje fikk uforsvarlig medisinering
  • Evalueringen av behandlingen var dårlig
  • Det ble slurvet med journaler
  • Mangel på kontakt med pårørende

– Fra vår side er det så alvorlig som det kan bli. Vi har gått ekstra godt inn i denne saken, fordi vi vurderte den som kjempealvorlig, sier Schou, og påpeker at det dreier seg om ei ung jente som tar livet av seg, mens hun er pasient på et sykehus.

– Vi har konkludert med at de på flere områder bryter loven, slår Schou fast overfor NRK.

AHUS beklager

Akershus universitetssykehus har etter selvmordet endret mange av sine rutiner. Dette gjelder blant annet rutinene for medisinering, permisjoner og kontakt med pårørende.

Trond Rangnes

Divisjonsdirektør Trond Rangnes ved Ahus sier sykehuset ber om unnskyldning overfor Siljes foreldre.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– For det første vil jeg be om unnskyldning overfor foreldrene i denne saken. Det er veldig trist at et ungt liv går tapt. Vi har tatt saken meget alvorlig, og gjennomgår per i dag saken, sier Trond Rangnes, divisjonsdirektør ved Akershus Universitetssykehus til NRK.

Han opplyser at sykehuset vil gi et svar tilbake til tilsynsmyndighetene innen 4. august. Samtidig vil han ikke være med på at sykehuset og psykiatrien har medvirket til drapet på Silje, slik foreldrene hevder.

– Jeg kan ikke per i dag, selv om jeg har lest rapporten, si at vi har medvirket til drapet, det synes jeg er å gå veldig langt, sier Rangnes.

Håper på endring

Foreldrene håper nå at deres historie kan være med på å hjelpe andre.

– Vi er ikke ute etter å straffe enkeltpersoner, eller Ahus, for den saks skyld. Men jeg håper den jobben vi har lagt ned nå, kan bidra til at det blir en endring, og at det kan bidra til å endre andre liv, sier Espen Øwre.

– Det fikk et veldig tragisk utfall i Siljes tilfelle. Vi håper inderlig at vi med å stå fram med dette kan bidra til at det ikke skjer igjen, sier Lise Johannesen Øwre til NRK.

Erlend Røren er seksjonsleder i Mental Helse Ungdom. Han kaller Siljes tilfelle «ekstremt», men legger til at Mental Helse får mange tilbakemeldinger når det gjelder medisinering.

Røren sier mange medlemmer av Mental Helse opplever at behandlingsapparatet ofte tyr til medisiner, fordi det er en «enkel og lite ressuskrevende å gi behandling på».

– Denne saken er ikke representativ, men det er dessverre for mye bruk av medisiner, sier Røren.

Han mener det er viktig at Siljes foreldre tar den påkjenningen det er å fortelle sin historie.

– Vi setter veldig pris på at de er villige til å ta den kampen. Det må være en stor påkjenning for dem å skulle ha dette i tillegg. Det at de (sykehuset, journ. anm.) nå har endret flere rutiner viser at det faktisk hjelper å sette fokus på dette, sier Røren.

Silje Johannesen Øwre

Silje Johannesen Øwre tok på det meste 19 medikamenter hver dag. Ahus sier nå unnskyld til Siljes foreldre.

Foto: Privat / Privat
Erlend Røren, Seksjonsleder for Mental Helse Ungdom synes at det brukes for mye medisinering i psykiatriske behandlingen av ungdom.

Erlend Røren, seksjonsleder Mental Helse Ungdom, sier Silje-saken var et ekstremt tilfelle av feilbehandling.

AKTUELT NÅ