Hopp til innhold

Advokaten: – Frp-ledelsen visste

Bistandsadvokat Hege Salomon sier partiledelsen i Frp kjente til Trond Birkedals påståtte seksuelle omgang med en 15-åring.

Trond Birkedal

Trond Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Geir Mo (generalsekretær i Frp, red.anm) skal ha visst om denne saken lenge før den ble offentlig kjent. Det er det jeg har fått opplyst, sier Salomon som er bistandsadvokat for 17-åringen som har anmeldt Birkedal til TV 2.

Mo svarte ikke på spørsmål om dette til TV-kanalen.

– Jeg forstår at dere i media er interessert i dette, men jeg kan forsikre om at dette er behandlet i tråd med våre retningslinjer.

– Kjente du til at Birkedal hadde hatt seksuell omgang med en 15 år gammel gutt?

– Jeg ønsker ikke å gå inn i detaljer. Alt det vi vet er oversendt politiet.

– Hvorfor varslet du ikke om dette da du fikk vite det for tre år siden?

– Alle saker er behandlet i følge våre interne rutiner, sa Mo til TV 2.

Han svarte heller ikke da NRK spurte om han hadde mottatt bekymringsmeldinger om Birkedal i Aktuelt på NRK 2 på tirsdag.

– Vi må også huske på at i en stor organisasjon som vår, er det rykter og påstander som går, sa Mo til NRK.

– Har dere fått noen som helst henvendelser som burde ha gitt dere grunn til bekymring om hans oppførsel?

– Jeg synes ikke det er riktig av meg å gå inn på konkrete personer. De opplysningene vi har og får nå, formidler vi til politiet.

Flere skal ha visst

Han skal imidlertid ikke være den eneste som skal ha kjent til forholdet.

Ifølge kilder NRK har vært i kontakt med skal flere Fpu-medlemmer ha kjent til påstander om seksuell omgang mellom Trond Birkedal og en mindreårig gutt i tre år.

– Flere medlemmer i Fpu kjente til dette, men ingen har gått til politiet på grunn av frykt for Birkedal, sier en sentral kilde i Fpu til NRK.

Den påståtte seksuelle handlingen med en gutt som da var 15 år gammel har også gjort at politiet har endret siktelsen mot Birkedal til også å omfatte brudd på straffelovens paragraf 196 som omhandler seksuell omgang med barn under 16 år.

Seksuell omgang med barn

– Siktelsen gjelder det å begå en seksuell handling mot noen under 16 år. Jeg ønsker ikke å gå inn på gjerningen ut over dette, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma.

Han sier også at Birkedal er siktet for å ha filmet flere unge menn på sitt eget bad, uten at mennene har vært klar over det.

– Det er snakk om flere fornærmede, men jeg vil ikke si noe om antallet, sier Soma.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger