Advokat: Politiet kan påvirke etterforskningen

Natt til søndag skjøt og drepte politiet i Kristiansand en 35 år gammel mann. Forsvarsadvokat Frode Sulland mener det er svært problematisk at ledelsen i politiet i Kristiansand gikk så raskt ut med at de handlet i nødverge.

Mann skutt og drept av politiet natt til søndag. Kulehull i frontruta på bilen avdøde kjørte. Politiets teknikere jobber medbilen.

SKUDDVEKSLING: En mann ble skutt og drept av politiet natt til søndag. Kulehull i frontruta på bilen avdøde kjørte.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det er jo for de aller fleste at førsteinntrykket blir stående. Nå har man fått en konklusjon som man ikke har mulighet til å ettergå grunnlaget for, sier Sulland til NRK.

Politiet i Agder ble natt til søndag beskutt under et oppdrag i Kristiansand. Etter litt over 15 minutts politijakt i sentrum, endte det med en skuddveksling på Gartnerløkka. Da avfyrte politiet skuddene som førte til at mannen (35) døde. Politiet sier det var mannen som løsnet skudd mot dem først.

– Det oppsto en nødvergesituasjon. Politibetjentene følte seg truet på livet, og så seg nødt til å skyte vedkommende, sa stabssjef, Bård Austad, til NRK på en pressekonferanse søndag morgen.

Bakgrunn: Mann døde av politiskudd: – Vi handlet i nødverge

– Kan påvirke Spesialenheten

Sulland reagerer på at politiet går så raskt ut med en konklusjon uten å legge frem all fakta.

Frode Sulland

KRITISK: Forsvarsadvokat Frode Sulland er kritisk til politiets konklusjoner.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det er problematisk at ledelsen i politiet i Kristiansand går så raskt ut med en konklusjon, der man fastslår hva resultatet skal bli, sier forsvarsadvokaten.

Spesialenheten for politisaker etterforsker nå saken i Kristiansand. Etterforskning vil bestemme videre håndtering av saken. Sulland mener politiets konklusjoner kan ha innflytelse på Spesialenhetens etterforskning.

– Det har den konsekvens at folk flest vil ha det som en forhåndsoppfatning. Det er særlig problematisk at det kan legge føringer for Spesialenhetens vurderinger, sier 60-åringen.

Les også: – Plutselig hørte jeg et smell

– Kan det påvirke etterforskningen?

– Ja, det har vi sett i en del andre saker. Spesialenhetens etterforskning blir preget av hvordan politiet selv stempler en hendelse. Det er grunn til å håpe at man tar den tillitsutfordringen som Spesialenheten nå har på alvor og at de gjør en grundig og objektiv etterforskning som kan inngi tillit til offentligheten, sier Sulland.

Etterforskningen vil gi svar

Politiet kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Vi kan ikke kommentere denne saken noe mer nå. Men jeg er ikke enig i kritikken, fordi det jeg sa søndag var at polititjenestemennene oppfattet at det var en nødvergesituasjon – ikke at de handlet i nødverge, sier stabssjef, Bård Austad i Kristiansand-politiet.

Les også: Tatt ut av tjeneste etter den fatale skytingen

Han understreker at Spesialenhetens etterforskning vil gi svar på om politiet faktisk handlet i nødverge eller ikke.

SISTE NYTT

Siste meldinger