Hopp til innhold

Advarte Stortinget mot uønskede eiere

Norges regelverk for å hindre at toppavansert teknologi av nasjonal betydning havner på avveie er for dårlig. Nye regler må på plass før man diskuterer statlig nedsalg, mener Kongsberg-gruppen.

Konsernsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam

Kongsberg-gruppens konsernsjef Walter Qvam fortalte torsdag norske stortingspolitikere at Norge er ett av få land som ikke har noe regelverk for å hindre at teknologi av nasjonal betydning kan kjøpes opp av selskaper som staten Norge neppe ønsker som eiere.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Regjeringen har foreslått at Stortinget gir fullmakt til at staten kan selge seg ned fra 50 prosent til 34 prosent i Kongsberg-gruppen.

Men det er foreløpig en veldig dårlig ide, var budskapet fra styreleder Finn Jebsen og konsernsjef Walther Qvam i Kongsberg-gruppen til norske stortingspolitikere torsdag.

– Norge er ett av veldig få land i verden som ikke har andre virkemidler enn eierskap til å kontrollere avansert og sensitiv teknologi. De fleste andre land har kontroll med hvordan eierskapet utvikler seg i selskap av nasjonal betydning, sier konsernsjef Walter Qvam til NRK.

– Mangler regelverk

I en høring i næringskomiteen torsdag, pekte Kongsberg-gruppen på spesielt to vesentlige faktorer som flere andre land har implementert i sitt regelverk for nedsalg i selskaper av nasjonal betydning.

  • Salg av større eierandeler må godkjennes av myndighetene
  • Myndighetene må kontrollere og godkjenne utlendinger som eventuelt skal få en plass i selskapenes styrer
    NSM missil test

    Kongsberg-gruppen leverer blant annet avanserte våpensystemer til forsvarsindustrien. På bildet en testskyting av våpensystemet NSM.

    Foto: Forsvaret

– Det vi har påpekt er at Norge er ett av få land i verden som ikke har andre virkemidler enn eierskap for å kontrollere avansert og sensitiv teknologi. De fleste andre land har kontroll med hvordan eierkspaet utvikler seg i selskaper av nasjonal betydning, sier Qvam.

– Vi må forholde oss til at det er en røff verden der ute, og det er veldig store spillere som er på jakt etter det mest avanserte som finnes av teknologi. Jeg tror ikke vi skal ha noen romantiske forestillinger om at de ikke ville ville være interessert i det dersom den muligheten bød seg i Konggsberg, sier Qvam.

Næringspolitisk talsperson Gunnar Gundersen (Høyre) sier til NRK at innspillet fra Kongsberg-gruppen var svært nyttig.

– Vil bli fulgt opp i Stortinget

– Det var et veldig interessant innspill. De har kommet med noe informasjon og har lovet å komme med mer, så får vi vurdere om vi skal be departementet forfølge det sporet, sier Gundersen.

– Hva tenker du om at Kongsberg-gruppen sier at dagens regelverk når det gjelder å beskytte kritisk infrastruktur og teknologi ikke godt nok?

– Jeg tror hele komiteen tok det som et interessant innspill, og jeg tror det helt sikkert vil bli forfulgt i behandlingen her på Stortinget, sier Gundersen.

Frps Christian Tybring-Gjedde har tidligere kalt det uklokt av næringsministeren å be om fullmakt til nedsalg i Kongsberg-gruppen.

– Det er uklokt av Mæland å be om fullmakt til Kongsberg-salg. Staten har investert milliarder i teknologiutvikling for Kongsberg. Viktige, langvarige allianser med for eksempel amerikanske Lockheed Martin kan også stå på spill, sa Tybring-Gjedde til Dagens Næringsliv i juni.

– Regjeringen vil selvsagt sørge for at det ikke gjøres endringer i eierskapet før vi er sikre på at norsk sikkerhetslovgiving tilstrekkelig ivaretar aspekter som går på nasjonal sikkerhet, svarer næringsminister Monica Mæland til NRK i en e-post.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger