Advarte kirkene om demonstranter

Oslo-kirkene er i beredskap i dag fordi det er varslet en ny etiopisk demonstrasjon. Varselet fra Bispedømmerådet fikk menigheter til å stenge døra.

Domprost Olav Dag Hauge

- Det var aldri meningen at noen skulle stenge kirkene, sier domprost Olav Dag Hauge, her med noen av de papirløse etiopere som søke asyl i domkirken 7. februar.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Kirkelig fellesråd understreker i dag at ingen ble bedt om å stenge kirkene i frykt for nye aksjoner fra såkalte papirløse innvandrere. Brevet ble sendt ut slik at menighetene kunne forberede seg på situasjonen slik de ønsker.

- Det var ikke tanken at noen skulle avlyse arrangementer, men være i beredskap i tilfelle noe ville skjer, sier domprost Olav Dag Hauge.

- Kan ønske å komme inn

I brevet som gikk ut til menighetene i går, sto det om den tillyste demonstrasjonen, og at "dette kan også innebære et ønske om å komme inn i kirker".

- På bakgrunn av det som skjedde i Domkirken tidligere i måneden, er vi selvfølgelig litt engstelige for at en slik situasjon skal oppstå igjen, sier Hauge.

Mellom 30 og 60 etiopere satt en uke i Oslo domkirke, og sultestreiket første del av uka.

LES MER: Etiopiere nekter å forlate domkirka

LES OGSÅ: Etioperne flyttes til asylmottak på Torshov

- Enhver som har opplevd dette, vet at det ikke er noen god situasjon for noen av partene, sier han, men understreker at han ikke er engstelig for at det skal skje noe i dag.

Møte med etioperne

En Oslo-menighet har for eksempel stengt kirken og avlyst baby-sangen i dag, etter at brevet ble mottatt.

- Det var helt unødvendig å gjøre. Men mange er usikre, og vi reagerer forskjellig, sier domprost Hauge.

Han skal delta på møtet mellom etioperne som satt i kirkeasyl i Oslo domkirke hos Oslo-biskop Ole Christian Kvarme senere i dag, sammen med blant andre Utlendingsdirektoratet, UDI.

- På møtene vi skal ha med UDI i dag, og også med UNE (utlendingsnemnda) og med representanten for FNs høykommissær senere, akter vi å ta opp generelle problemstillinger for de papirløse, forteller domprosten.

Et manipulert bilde av president Meles Zenawi

Partiet demonstrerer med dette manipulerte bilde av Etiopias president.

- Vi er ikke ferdige med den saken.

Politisk parti

Dagens demonstrasjon skal være foran Stortinget kl 13, og det er et etiopisk parti, Ethipian Peoples' Revolutionary Party (EPRP) som står bak. Demonstrasjonen er ikke støttet av kampanjen for Norges papirløse, som flere av de store, frivillige organisasjonene samarbeider om.

Oslo domkirke holder stengt i dag på grunn av opprydding etter etioperne som satt i kirkeasyl fram til starten av denne uka.

Men Hauge sier likevel at ingen som ønsker å komme inn, vil møte stengte dører.

Etiopiere nekter å forlate domkirka

En stor gruppe etiopiere sultestreiket i Oslo domkirke tidligere i februar.

Foto: Espen Evensen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger